Advertentie

VVD Wassenaar stapt uit coalitie om ozb

Een vertrouwensbreuk heeft geleid tot het vertrek van de VVD uit het college van Wassenaar. Onmin over de ozb-verhoging geven zij als reden.

02 december 2022
vertrouwensbreuk_shutterstock
Shutterstock

De VVD maakt niet langer deel uit van het college van Wassenaar. Met een ozb-verhoging van 20 procent in 2023 kon de Wassenaarse VVD-fractie niet instemmen. Daarom steunde de coalitiepartij een amendement van de oppositie. Dat bleek tegen het zere been van de andere coalitiepartijen De VVD heeft nu geen vertrouwen meer in het gezamenlijk uitvoeren van het coalitieakkoord.

Opleidingsprogramma voor Jeugdprofessionals

BMC
Opleidingsprogramma voor Jeugdprofessionals

Omgevingsmanager

BMC
Omgevingsmanager

Ozb-verhoging

Dat meldt de partij op haar website. Wethouder Caroline Klaver heeft per direct haar ontslag ingediend bij burgemeester Leendert de Lange. De VVD kon niet instemmen met een ozb-verhoging van 20 procent in 2023 , maar kreeg de handen niet op elkaar voor een gefaseerde verhoging, te beginnen met 7 procent in 2023. Om de begroting toch voor 15 november rond te krijgen stemde de partij vorige maand voor een amendement van de oppositie. Daardoor komt er in 2023 geen extra ozb-verhoging, maar kon de begroting wel op tijd worden ingediend.De manier waarop dit allemaal is gelopen, verdient wellicht niet de schoonheidsprijs. Hierover gaan we binnen de coalitie een goed gesprek voeren’, schreef de VVD-fractie nog op 18 november.

Jammer

De overige coalitiepartijen Hart voor Wassenaar, Lokaal Wassenaar en GroenLinks willen wel verder met elkaar en zullen op zoek moeten naar een nieuwe partner. Woensdagavond was er na afloop van een commissievergadering een overleg tussen de coalitiepartijen en daar maakte de VVD al vrij snel duidelijk uit de coalitie te willen stappen, schrijft het Leidsch Dagblad. ‘We geloofden helaas niet meer dat we het met zijn vieren tot een succes konden maken’, zei VVD-fractievoorzitter Gerbrand Nijman in de krant. ‘Ik vind het echt jammer. Je begint niet met zijn vieren aan zo’n reis met het idee dat je het af gaat maken.’

Andere interpretatie

De coalitiepartijen hadden ‘een andere interpretatie van de afspraak’ over de ozb-verhoging, aldus Nijman. Dit had volgens hem duidelijker gemoeten en gekund. De partij was ook ontevreden over het feit dat de coalitie niet instemde met het VVD-amendement om het centrumplan naar voren te halen en al in de tweede helft van 2023 te beginnen met de opknapbeurt aldaar. Volgens Jeroen Gankema, fractievoorzitter van Lokaal Wassenaar staat dat plan nog op de agenda en heeft de VVD ook haar zin gekregen in de ozb-kwestie. Hij snapt de stap van de VVD dan ook niet zo goed en wijt de breuk niet aan een inhoudelijke kwestie, maar aan gebrek aan samenwerking in de coalitie of druk vanuit de kiezers, zegt hij tegen het LD.

Handreiking

In een openbare brief schreef wethouder Henri Hendrickx (Hart voor Wassenaar) afgelopen week al dat hij veel moeite had om de VVD nog te vertrouwen. ‘Doorgaan betekent doormodderen zoals dat in de afgelopen acht jaar is gebeurd.’ Volgens hem gedraagt zijn partij zich verantwoordelijk en heeft zij een laatste handreiking gedaan om de VVD bij de coalitie te houden. Het mocht niet baten, maar de coalitie wil samen verder met een andere partij. De partijen komen nu één zetel tekort voor een meerderheid. CDA-fractievoorzitter Hubert Schokker laat alvast aan het LD weten blij te zijn dat de knoop is doorgehakt. ‘Voortmodderen met een coalitie die niet loopt is ook niet goed.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie