Advertentie

'Bestuurders negeerden dialoogtafel Groningen'

Bestuurders omzeilden steeds de 'dialoogtafel' die in 2014 is opgericht om het vertrouwen van Groningers in de overheid te herstellen.

ANP
05 september 2022
Wallage-anp
Jacques WallageRobin Utrecht/ANP

Het kabinet, maar ook de provinciale overheid, omzeilden tegen de afspraken in keer op keer de 'dialoogtafel' die in 2014 is opgericht om het vertrouwen van Groningers in de overheid te herstellen. Dat beeld schetste maandag Jacques Wallage, voormalig burgemeester van Groningen en indertijd voorzitter van de dialoogtafel. Aan die tafel zaten maatschappelijke organisaties, bewoners, bedrijven en lagere overheden. Later is de tafel vervangen door het Groninger Gasberaad.

Recruiter Rijksoverheid - Amsterdam

JS Consultancy
Recruiter Rijksoverheid - Amsterdam

EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

EMMA
EMMA zoekt ervaren adviseur met ruimtelijk profiel

Lelijk

In het verhoor somt Wallage tal van 'lelijke' voorbeelden op waaruit blijkt dat besluiten werden genomen zonder dat de partijen aan de dialoogtafel werden geraadpleegd, of dat beslissingen werden voorgelegd terwijl ze eigenlijk al waren genomen. Daarmee werden 'de basisspelregels die we met elkaar hadden afgesproken' verschillende keren genegeerd. "We hadden aan die maatschappelijke organisaties beloofd dat ze bij belangrijke onderwerpen van tevoren invloed zouden uitoefenen", maar dat gebeurde vaak niet.

Gefrustreerd

Zo schetst een zichtbaar gefrustreerde Wallage dat zijn partijgenoot en toenmalig gedeputeerde William Moorlag een afspraak met de dialoogtafel afblies voor een persconferentie over versterkingsonderzoek. Dit had juist met de partijen aan de tafel besproken moeten worden, aldus Wallage. Die partijen zouden zich op een bepaald moment ook over een reeks onderzoeken buigen die toenmalig minister Henk Kamp van Economische Zaken had aangekondigd. Een topambtenaar van het ministerie belde met de boodschap: 'De minister wil dit gesprek niet.'

Kamp

Kamp wilde bijvoorbeeld ook discussies over de gaswinning niet met de dialoogtafel voeren. Hij ging daar als minister over, hield hij Wallage voor. Maar Nederlandse bestuurders kunnen niet 'met droge ogen beweren' dat ze grote besluiten alleen kunnen nemen, meent Wallage.

Bestuursstijl

Hoewel er soms een 'tactisch spel' werd gespeeld, hadden de bestuurders meestal wel goede bedoelingen, meent Wallage. Ze vonden het alleen lastig om hun 'traditionele' bestuursstijl los te laten. 'Ik denk dat bestuurders oprecht meenden: ja, alles goed en wel maar die mensen representeren niets, en wij representeren de bevolking.' Dat is zonde, vindt de PvdA-prominent, want de dialoogtafel had er juist voor kunnen zorgen dat Groningers beter betrokken zouden worden bij besluiten over het bevingsgebied.

Tweede Kamer

Wallage zegt ook dat hij 'teleurgesteld' was in de Tweede Kamer. Als de Kamer minister Kamp vaker had gevraagd of hij zaken wel aan de dialoogtafel had voorgelegd, 'had dat ons geweldig geholpen'. Hij baalt ervan dat geen enkel Kamerlid ooit heeft gevraagd aan te schuiven bij het overleg. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
De lokale Groningse overheden zijn en waren het bevoegde gezag voor de bovenbodem. Die verantwoordelijkheid hebben zij permanent ter zijde geschoven; zij zijn ruzie gaan maken met de NAM en de minister. Met ruzie los je dit soort complexe problemen niet op.

Laten we eens kijken aan de manier waarop het IPCC het aanpakt. Met zeer recente onderzoek schudden zij aan de klimaatboom totdat de politiek verantwoordelijken, gezamenlijk, in actie komen. Zij zetten niet in op ruzie maken, zij willen dat er een oplossing komt en dat de dreigingen worden weggenomen.

Klimaatwetenschappers onderscheiden zich fundamenteel van ecologen en de natuur- en milieu wetenschap. Die doen niets om de problemen die zij signaleren op te lossen. Die voeden fervente actiegroepen om in verzet te komen en te blijven. En oplossen doen die ook niks. Er is in Nederland 100.000 ha boerenland stil gelegd, én er is in Nederland 100.000 ha boerenland veranderd in natuur. Waarom heeft dat niet tot betere natuur in de Natura 2000 gebieden geleid?

Waarom beperkt de 2e Kamer zich louter tot het politieke proces en laat zij alle anderen die beleidsmatig en publicitair gerotzooid hebben buiten schot?
Advertentie