Advertentie

Waar moet nieuwe Haagse burgemeester aan voldoen?

Inwoners van Den Haag mogen meepraten over de profielschets. Ze mogen antwoord geven op de vraag 'Waar moet de nieuwe burgemeester aan voldoen?' Den Haag zoekt een opvolger voor de in oktober opgestapte Pauline Krikke.

08 januari 2020

Op deze vraag mogen alle inwoners van Den Haag tot en met volgende week donderdag een antwoord geven. De reacties worden door de Haagse gemeenteraad verwerkt in een voorlopige profielschets voor een kroonbenoemde opvolger van de in oktober afgetreden Pauline Krikke. Er is al wel een conceptprofielschets.

Slap optreden

Daarin staat onder meer dat de stad op zoek is naar ‘een burgemeester die zich op grond van ervaring zeer betrokken voelt bij openbare orde en veiligheid en daarbij standvastig en consistent optreedt’. Krikke diende in oktober per direct haar ontslag in, nadat ze onder vuur was komen te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het verloop van de nieuwjaarsnacht 2019. Toen trok een vonkenregen over Scheveningen door uit de hand gelopen vreugdevuren. Ze zou te slap hebben opgetreden.

Verdoezelen

In de conceptprofielschets staat ook dat de stad een burgemeester zoekt ‘die problemen niet verdoezelt, maar deze helder en met een oplossingsgerichte visie op tafel legt. Tegelijkertijd beschikt deze over de nodige diplomatie.’ De nieuwe burgemeester moet ‘met humor en relativering zaken daadkrachtig’ kunnen aanpakken. Ook moet de nieuwe burgemeester open en toegankelijk zijn, verbindend naar alle partijen in de stad en erop zijn gericht de afstand tussen het politiek bestuur en de stad te verkleinen.

Vervolgproces

De voorlopige profielschets, met de reacties van inwoners, wordt op 29 januari besproken in de raadscommissie bestuur. Inwoners mogen inspreken op die vergadering. In een openbare raadsvergadering van 17 februari wordt de profielschets met de commissaris van de koning Jaap Smit besproken en uiteindelijk vastgesteld. Dan neemt de raad ook een besluit over het vervolgproces. Zo vindt Hart voor Den Haag/Groep de Mos dat alle burgemeesterskandidaten zich vooraf moeten bekendmaken en met inwoners van de stad in debat moeten gaan. In een referendum moeten inwoners hun voorkeur kunnen uitspreken, zo meldde Omroep West eerder.

Waarnemer Johan Remkes blijft tot 1 juli.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie