Advertentie

Haagse burgemeester dient ontslag in

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag stapt op, zo maakte ze zondag bekend in een videoverklaring op Instagram. Zij was onder vuur komen te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het verloop van de afgelopen nieuwjaarsnacht. Toen trok een regen van vonken over Scheveningen door uit de hand gelopen vreugdevuren.

06 oktober 2019
Paulien-Krikke2.1.JPG

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag stapt op, zo maakte ze zondag bekend in een videoverklaring op Instagram. Zij was onder vuur komen te liggen na harde conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over het verloop van de afgelopen nieuwjaarsnacht. Toen trok een regen van vonken over Scheveningen door uit de hand gelopen vreugdevuren.

"Ik heb zojuist de commissaris van de koning verzocht mij per onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik ben met hart en ziel burgemeester van Den Haag geweest", aldus Krikke in de verklaring. Ze refereert ook aan de commotie rondom het opstappen van de twee wethouders van Groep de Mos deze week vanwege een onderzoek naar corruptie. Daardoor viel uiteindelijk de coalitie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks. 'Het debat over mijn toekomst zit het debat over de toekomst van Den Haag in de weg. Ik kan dan ook niet anders dan hetzelfde doen als wat ik van mijn wethouders heb gevraagd,' verklaarde Krikke.

Steekpartij
Krikke is sinds maart 2017 burgemeester. Het is niet de eerste keer dat ze in Den Haag onder vuur lag. Vorig jaar moest ze door het stof na een steekpartij op Bevrijdingsdag. Een Syriër stak drie willekeurige mensen op straat neer. Hij kreeg daar later tbs voor. Krikke zei kort na de steekpartij dat de dader bekendstond als verwarde man en dat er geen signalen waren dat er meer aan de hand was. Later bleek dat de politie al onderzoek had gedaan naar mogelijke terreurplannen van de Syriër. Een motie van wantrouwen tegen Krikke kreeg niet genoeg steun in de gemeenteraad.

Taken

Boudewijn Revis neemt voorlopig de taken over van Krikke. Dat is de uitkomst van een in allerijl belegde collegevergadering. De 45-jarige Revis (VVD) is wethouder Stadsontwikkeling, Wonen en Scheveningen en tweede loco burgemeester. Richard de Mos van Hart voor Den Haag/Groep de Mos is weliswaar eerste loco burgemeester, maar hij trok zich vorige week tijdelijk terug als wethouder. Tegen hem is een justitieel onderzoek gaande omdat hij mogelijk bevriende ondernemers heeft geholpen met vergunningen in ruil voor donaties aan de partij.

Dramatisch

Burgemeester Krikke heeft een pijnlijk en dramatisch besluit genomen, zegt commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, in een eerste reactie. 'Ik heb kennis genomen van haar verzoek om haar met onmiddellijke ingang ontslag te verlenen. Ik heb respect daarvoor en voor het werk dat ze de afgelopen 2,5 jaar met hart en ziel voor Den Haag heeft verricht.' Smit zegt snel met fractievoorzitters van de gemeenteraad om tafel te gaan zodat spoedig een waarnemend burgemeester benoemd kan worden.

Begrip

In Den Haag is met begrip gereageerd op het vertrek van burgemeester Pauline Krikke (VVD). De politieke partijen snappen haar besluit en noemen het "moedig". Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar van Hart voor Den Haag / Groep de Mos spreekt van een logische stap. 'Goed dat ze gehoor geeft aan onze oproep om te vertrekken. We bedanken haar voor haar inzet de afgelopen jaren.' Volgens hem is er nu snel een interim burgemeester nodig met een breed draagvlak onder de Hagenaars en Hagenezen. Fractievoorzitter Hanneke van der Werf van D66 Den Haag noemt de beslissing van Krikke "begrijpelijk", gelet op het kritische rapport. 'Het debat moet gaan over de toekomst van de stad. Ze gaf aan met hart en ziel burgemeester te zijn geweest, dat hebben wij ook zo ervaren.' Raadslid Arnoud van Doorn van de Partij van de Eenheid noemt het aftreden 'een persoonlijk drama dat je niemand gunt'. Hij noemt haar beslissing onvermijdelijk.

Burgemeesters

In een gezamenlijke verklaring hebben de burgemeesters van drie andere grote Nederlandse steden een reactie gegeven op het vertrek. 'Wij hebben burgemeester Krikke leren kennen als een sterke, doortastende en vrolijke collega. Wij gaan haar missen,' aldus de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, respectievelijk Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb en Jan van Zanen.

(ANP/Redactie)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
@p. Soms trekt het politiek bestuur zich weinig aan van ambtelijke adviezen en dan kunnen de brandstapels wel eens erg hoog worden..

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Goed voorbeeld doet goed volgen dus.....
Paul / projectleider
Ja, maar heeft dit nu ook consequenties in het ambtelijk apparaat. ik bedoel Krikke zal niet zelf de brandstapels hebben gecontroleerd tussen het besturen van de stad door...
Just Saying
Het wordt nu wel duidelijk wat voor een spelletje is gespeeld met Richard de Mos. Als 1e locoburgemeester zou hij nu de functie van de opgestapte burgemeester Krikke hebben overgenomen. Dat vooruitzicht zinde de overwegend linkse coalitie niet. Met behulp van het OM is er - 2 dagen voor het Onderzoeksrapport verscheen - een inval gedaan bij de Mos en zijn mede-wethouder van Hart voor Den Haag.
Paul / projectleider
@Just saying

Dat is wel erg samenzweerderig. Zo goed wordt er in NL nou ook niet samengewerkt.



Kan me wel voorstellen dat hwet ergens een afweging is geweest om niet te lang te wachten, immers binnenvallen bij de voorzitter van de driehoek/cq plv burgermeester is ook niet fijn...
Hans / afdelingsmanager
Ach, ze gaat een royaal wachtgeld tegemoet...
P.Pluim
Als burgemeester van de gemeente Arnhem was zij al niets waard. Je vraagt je af hoe zulke types toch nog zulke baantjes krijgen.
Advertentie