Overslaan en naar de inhoud gaan

Cao-lonen overheid hardst gestegen

De cao-lonen zijn in 2019 gemiddeld gestegen met 2,5 procent. De sector Overheid steeg het hardst, met 2,6 procent.

De cao-lonen zijn in 2019 gemiddeld gestegen met 2,5 procent. De sector Overheid steeg het hardst, met 2,6 procent.

Hoogst in decennium
De stijging van de cao-lonen is in 2019 het hoogst geweest van de afgelopen tien jaar, meldt het CBS. Met name de afgelopen twee jaar zijn de cao-lonen sneller toegenomen. Sinds de tweede helft van 2017 loopt de cao-loonstijging vrijwel elk kwartaal op. In het vierde kwartaal van 2019 was de cao-loonstijging 2,7 procent. In de eerste helft van 2017 stegen de cao-lonen met 1,3 procent.

Niet veel beter
Koploper is de sector overheid. Bij particuliere bedrijven was de stijging van de cao-lonen gemiddeld 2,4 procent. Bij de overheid was dat 2,6 procent. Toch wordt de werknemer niet veel beter van het toegenomen loon. De consumentenprijzen zijn namelijk in 2019 voor het eerst in vijf jaar harder gestegen, met 2,6 procent.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Trotse Provinciaal

Het beeld dat alleen ambtenaren worden gecompenseerd voor de prijsverhogingen klopt niet.
De salarisverhoging heeft te maken met bruto salaris. Koopkracht hangt samen met het netto salaris. Ambtenaren behoren over het algemeen tot de middeninkomens. Daardoor vallen nogal wat ambtenaren voor slechts een klein deel van hun salaris in de hoogste belastingschijf. De grens van die schijf, € 68.508, is niet meer geindexeerd. Dus over de compensatie die je krijgt om de inflatie te compenseren betaal je meer belasting. Dat de belasting op die schijf omlaag is gegaan is leuk voor topinkomens maar als maar een klein deel van je inkomen in die schijf zit heb je daar niet veel aan. Voorheen kon dit soort belastingwijzigingen bufferen met hypotheekrenteaftrek maar ook die wordt afgebouwd. En dan zijn er nog wat kleine effecten. De koopkracht van veel ambtenaren daalt daarom juist!

Op 2 januari 2020, 18:51
H. Wiersma

Toch wel weer merkwaardig. Vorige maand in diverse dagbladen gelezen dat de gemiddelde loonstijging 3,1% bedroeg. Waar komt die 2,5% van het CBS dan opeens vandaan?
Overigens worden de gepensioneerden haast in alle koopkrachtplaatjes angstvallig verzwegen. Die moeten het al ca. 10 jaar zonder of met negatieve koopkrachtontwikkeling doen en hebben inmiddels al een achterstand van 20% opgelopen. In wat voor land leven we eigenlijk?

Op 4 januari 2020, 11:11
Gerben

Bij het CBS worden we wel als een gezien (de overheid) maar kijk je naar de afzonderlijke CAO's binnen de overheid dan staan de gemeenten met stip op nummer laatst.

Op 4 januari 2020, 11:39
H. Hanegraaf

Opnieuw een zeer tendentieus artikel. Met welke bedoeling wordt dit, op deze wijze, geplaatst???

Op 7 januari 2020, 09:36
Janet

Bericht is waarschijnlijk geplaatst om het beeld te laten bestaan dat het zo goed met beloning is binnen de overheid. En dat we dit jaar verhoging kregen, komt pas na jaren op de nullijn. De gemeentelijke ambtenaren komen er bekaaid af. zo weinig loonsverhoging dat het de verhoging van kosten niet eens compenseert. Dit stuk toont hoe je de feiten een andere draai kan geven.

Op 7 januari 2020, 16:34

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in