Advertentie

Protest bij hotel Tubbergen om asielopvang

Verder blijkt dat er weinig gebruik wordt gemaakt van het budget voor de tijdelijke opvang van statushouders.

17 augustus 2022
Landhotel ’t Elshuys in Albergen
Vuurwerk werd afgestoken bij Landhotel ’t Elshuys in Albergen.ANP

Een groep mensen heeft zich dinsdagavond verzameld voor een hotel in Albergen, in de gemeente Tubbergen, dat door het rijk is aangewezen voor de opvang van asielzoekers. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) wachtte niet op een akkoord van Tubbergen, tot onvrede van de gemeente.

Vuurwerk

Het waren vooral jongeren die zich verzamelden voor het Landhotel 't Elshuys, meldt Tubantia, en een deel lijkt minderjarig. Het bezwaar van vele aanwezigen is dat er daar geen plaats is voor asielzoekers en de aanwezigen vinden de manier waarop deze locatie wordt aangewezen onacceptabel. Er werd een protestbord aan de gevel bevestigd, meerdere vuurpijlen werden afgeschoten en er werd schlagermuziek gedraaid. De eigenares van het hotel zou ondergedoken zijn.

Geen gebruik van budget

Intussen blijkt dat gemeenten weinig gebruikmaken van het budget voor de tijdelijke opvang van statushouders in hotels en pensions. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft sinds november geld voor gemeenten om 2.500 statushouders een halfjaar onder te brengen, maar volgens de inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat er slechts 315 via deze regeling zijn ondergebracht.

Na een half jaar moeten gemeenten definitieve huisvesting bieden en die is niet altijd beschikbaar. Hotels aarzelen statushouders op te nemen omdat ze bang zijn dat andere gasten wegblijven. Slechts zestien gemeenten maken gebruik van de Hotel- en accomodatieregeling (HAR). 220 plaatsen zijn nu bezet en 95 bewoners stroomden door naar definitieve huisvesting.

Tentjes verwijderd

Tweehonderd tentjes die een groep ondernemers maandagavond aan vluchtelingen uitdeelde, moest dinsdagavond weer worden weggehaald. De politie haalde samen met handhaving en de gemeente Westerwolde de tentjes weg ‘omdat we de veiligheid voor iedereen zo niet kunnen garanderen’, vertelde een gemeentewoordvoerster aan ANP. De gemeente zou waarderen wat de ondernemers hebben gedaan, maar ze zouden onder meer problemen veroorzaken voor (brand)veiligheid en hygiëne.

De ondernemers hadden 12.500 euro opgehaald met een crowdfundingsactie en kochten daarmee opgooitentjes. Die werden uitgedeeld aan de asielzoekers voor wie geen plaats was. Initiatiefnemer Willem Straat legde uit dat ze het signaal wilden afgeven dat mensen niet buiten moeten slapen. ‘Wij bemoeien ons niet met de politiek, maar vinden dat je dit niet kan maken.’

Straat noemt het verwijderen van de tentjes volstrekt idioot. ‘Die tentjes zijn van die vluchtelingen en ze afpakken is diefstal. Ik ga uitzoeken hoe ik daar iets mee kan.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Toestroom van vluchtelingen moet snel voorspelbaar worden, zodat iedereen weet waar we aan toe zijn. Is er een permanent “aanvraagloket” nodig vanwege de plots opkomende brandhaarden in de wereld? Om asielverzoeken te beoordelen en uit te maken wie vluchteling is en wie niet? Nee. Er zijn ca. 80 miljoen echte vluchtelingen wereldwijd. Daar kan je er beter a la Canada jaarlijks een aantal van halen. Dan hebben we meer zekerheid dat het gaat om echte vluchtelingen, zijn we effectiever. Dat er dan mensen buiten de boot vallen, dat hou je altijd. Sterker nog: als we doorgaan zoals we nu doen, vallen er meer mensen buiten de boot.
Advertentie