Advertentie

In noorden en noordoosten is vertrouwen in provincie het grootst

Gemeenten kunnen op het vertrouwen van 60 procent van de bevolking rekenen. Provincies scoren lager, maar hoger dan de landelijke overheid.

09 februari 2023
stemmen
Shutterstock
Bijna de helft (45 procent) van de Nederlanders heeft vertrouwen in de provincie als bestuurslaag. Dat is duidelijk meer dan het deel dat vertrouwen heeft in de overheid (36 procent), maar minder dan in de eigen gemeente (60 procent). Dat blijkt uit onderzoek van IenO Research in opdracht van Binnenlands Bestuur.

HR adviseur publieke sector

BMC
HR adviseur publieke sector

Adviseur Privacy in de publieke sector

BMC
Adviseur Privacy in de publieke sector

Noorden en noordoosten

Het onderzoek naar onder andere het vertrouwen in de politiek en intenties om te gaan stemmen is gehouden in de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. In totaal werkten 2.489 Nederlanders van 18 jaar of ouder mee aan het onderzoek.

Het onderzoek maakt duidelijk hoe groot het vertrouwen is dat kiezers hebben in de eigen provinciale besturen. Kijkend naar welk deel van de inwoners van elke provincie aangeeft vertrouwen te hebben in de eigen provincie, valt op dat het noorden en het noordoosten van het land relatief hoog scoren. In Drenthe (57 procent), Overijssel (52 procent), Friesland (52 procent) en Groningen (48 procent) heeft men meer vertrouwen dan gemiddeld (45 procent). Dat geldt ook voor Zeeland (52 procent) en Utrecht (51 procent).

Randstad

Maar het is volgens I&O Research-onderzoeker Asher van der Schelde niet zo dat vertrouwen in de eigen provincie hand in hand gaat met vertrouwen in de overheid. ‘In het noorden en noordoosten, waar het vertrouwen in de provincie relatief hoog is, hebben mensen doorgaans (nog) minder vertrouwen in de landelijke overheid dan gemiddeld’, zegt hij. In de Randstedelijke provincies (Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland) hebben inwoners ongeveer evenveel vertrouwen in de landelijke overheid als in eigen provincie. In de rest van Nederland heeft men meer vertrouwen in de provincie.

Gemeenten

Gemeenten kunnen op het vertrouwen van de meerderheid (60 procent) van de bevolking rekenen. Dat geldt niet voor de andere drie bestuurslagen waarvoor kiezers naar de stembus kunnen. De provincie scoort wel hoger dan de Nederlandse overheid en de Europese Unie.

Opkomstintentie

Zes op tien Nederlanders geven aan ‘zeker’ te gaan stemmen bij de aankomende verkiezingen. Dat kan volgens onderzoeker Asher van der Schelde een lichte overschatting zijn omdat doorgaans circa de helft van Nederlanders komt opdagen bij provinciale verkiezingen. Wel is het zo dat provincies met een hoge opkomstintentie vier jaar geleden ook een relatief hoge opkomst kenden, zegt hij.

In provincies waarin een groot deel van de bevolking vertrouwen heeft in de provincie als bestuurslaag, geeft een groter deel aan ‘zeker’ te gaan stemmen bij de verkiezingen. Opvallend is dat het vooral niet-Randstedelijke provincies zijn waarin het vertrouwen en de stemintentie hoog is. Utrecht lijkt een uitzondering
op die regel.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 3 van deze week. (inlog)

BB 03-2023 Vertrouwen in vier bestuurslagen

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie