Overslaan en naar de inhoud gaan

Avondklokrellen kwamen door woede en verveling

Volgens het onderzoek waren de avondklokrellen wezenlijk anders dan ordeverstoringen en rellen van voor de coronapandemie.

corona
− Shutterstock

De avondklokrellen vorig jaar januari in Eindhoven, Den Bosch, Breda en Helmond werden veroorzaakt door een diepgewortelde woede jegens de overheid, verveling door corona en sensatiezucht. Die conclusie staat in een donderdag gepubliceerd onderzoek in opdracht van de Brabantse gemeenten.

Veelplegers

Het hevigst waren de rellen op 24 januari in Eindhoven. Daar pakte de politie 142 mensen op. In Den Bosch arresteerde de politie een dag later 80 relschoppers, tegen 17 in Breda en 10 in Helmond. Het ging bijna volledig om mannen, onder de arrestanten bevonden zich slechts vijf vrouwen. De gemiddelde leeftijd was 24 jaar, de jongste was 13, de oudste 66. Het gros van de relschoppers was jonger dan 30 jaar, een op vijf zelfs jonger dan 18 jaar. Een 'fors aandeel' van de arrestanten was 'veelpleger' met een crimineel verleden, meest actief in Eindhoven.

Het grootste deel van de relschoppers in Eindhoven kwam overigens van buiten en legde soms behoorlijke afstanden af om mee te kunnen doen aan de rellen. Daartoe was opgeroepen via sociale media. Zij waren dus niet toevallig aanwezig, aldus de onderzoekers. In de drie andere steden waren de rellen minder hevig, en in tegenstelling tot Eindhoven was daar geen harde kern van onder meer voetbalsupporters en actiegroepen tegen het coronabeleid.

'Nieuw soort ordeverstoring'

Volgens het onderzoek waren de avondklokrellen wezenlijk anders dan ordeverstoringen en rellen van voor de coronapandemie. 'Een nieuw soort ordeverstoring', aldus de onderzoekers, waardoor een 'ongekend divers geheel van groepen mensen op de been' werd gebracht. Voor een deel van hen was invoering van de avondklok steen des aanstoots om in actie te komen. Maar een belangrijk ander deel had gewoon zin om te rellen of een feestje te bouwen.

Aan de basis ligt volgens de onderzoekers van Bureau Emma, het Nederlandse Instituut Publieke Veiligheid en de Rijksuniversiteit Groningen een steeds dieper wantrouwen van jongeren jegens de overheid. De bezuinigingen in wijken op buurtwerk en wijkagenten maakte het wantrouwen van jongeren jegens bestuurders al in de jaren vóór corona op veel plaatsen groter. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Biemie Janssen

Als Wilders en Baudet en hun medestanders de rechtsstaat, het onderwijs en de pers verdacht maken en gevaarlijke racistische en antisemitische complottheorieën rondstrooien is ,dat niet de andere kant van de medaille. Ze bedienen zich van leugens en propaganda om punten te scoren. Dergelijke uitingen zijn bedoeld om de achterban op te hitsen voor eigen gewin of vanuit kwaadaardige overtuigingen. Meningen en standpunten zijn niet gelijkwaardig als ze niet op feiten maar op haat gebaseerd zijn. Meningen zijn geen feiten, hoe graag de PVV en FvD hun achterban ook van het tegendeel willen overtuigen. Woorden hebben gevolgen en gaan gepaard met verantwoordelijkheid. Kijk ook naar de bestorming van het Capitool een jaar geleden in de VS.

Op 15 juli 2022, 08:11

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in