Overslaan en naar de inhoud gaan

238 gemeenten minder in twintig jaar

Het aantal gemeenten in Nederland is in twintig jaar tijd met 238 gedaald. In 1996 waren er nog 626 gemeenten. Sindsdien zijn ruim de helft…

Het aantal gemeenten in Nederland is in twintig jaar tijd met 238 gedaald. In 1996 waren er nog 626 gemeenten. Sindsdien zijn ruim de helft van de gemeentegrenzen gewijzigd, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Groei
Nederland telt vanaf volgend jaar 388 gemeenten, twee minder dan een jaar eerder.  Uit bestaande gemeenten werden er in die periode 55 nieuwe gevormd. Aan 72 gemeenten werd het grondgebied van buurgemeenten toegevoegd. Het gemiddelde oppervlak van gemeenten is daardoor met 60 procent gegroeid tot bijna 8700 hectare. Het Gelderse Westervoort is nu de kleinste gemeente, met een landoppervlak van 703 hectare. Noordoostpolder is de grootste met ruim 46.000 hectare.

Grootste
Volgende maand ontstaat de nieuwe Brabantse gemeente Meierijstad door de samenvoeging van de plaatsen Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Daarmee wordt het de grootste gemeente van Noord-Brabant als het gaat om landoppervlak. (ANP)

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 11

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul

Nu de provincies nog...
Beetje rationaliseren kan geen kwaad

Op 31 december 2016, 21:53
H. Wiersma

Een prima ontwikkeling op de wel erg lange weg naar regionalisering (opschalen gemeenten en opheffen provincies). Wanneer volgt de rest?

Op 1 januari 2017, 17:51
Hendrik

Sinds 1985 is het aantal provincies gestegen van 11 naar 12 en het aantal gemeenten gedaald van 741 (1985) naar 388 (2017). Overbodigheid van de bestuurslaag van de provincies wordt steeds navranter.

Op 1 januari 2017, 23:05
Arnold

@Arjan, wat zegt een getal? Helemaal niets. Ook opschaling van gemeenten heeft zo zijn nadelen. Ongefundeerd wat roepen dat er ergens teveel van zijn is wel heel erg makkelijk.
@ H. Wiersma, welk probleem los je hiermee op dan?

Op 2 januari 2017, 07:58
Wim Vreeswijk

RTV-Noord meldde op 27 december 2016 dat uit een promotie-onderzoek van Geertsema dat gemeentelijke herindelingen doorgaans geen extra geld of efficiciëntie hebben opgeleverd voor de desbetreffende gemeenten. Ook COELO constateerde al zoiets eerder. Het idee van groot, groter, grootst veroorzaakt alleen maar een nog grotere kloof tussen kiezers en gekozene en vervreemdt de burger steeds verder van de politiek. Politieke partijen is het tevens met name ook te doen om de inwonertalgerelateerde fractiesubsidie die omhoog speert.

Op 2 januari 2017, 08:53
Collega

Ik ben altijd voor verandering, maar kijk wel of het beter wordt. Wordt het geen tijd Rotterdam in 2-en te hakken, Arnhem te splitsen en nog zo wat: Kleiner is meestal beter, want beter beheersbaar en stuurbaar

Op 2 januari 2017, 09:56
Wim Vreeswijk

@Arjan: De provincie zou zich m.i. veel belangrijker kunnen maken door gemeentes met vaak ondermaatse bestuurders veel dichter op de huid te zitten met contrôles van lokale begrotingen voorjaarsnota's, najaarsnota's en perspectiefnots's. Tenslotte zijn statenleden, niet alleen toezichthouders maar ook vaak doorgeselecteerd vanuit de gemeenteraad, dus hierin is een fraaie functie weggelegd, wat een hoop artikel 12 ellende kan voorkomen. De 388 gemeenten hebben nu al voor vele tientallen miljarden schuld opgebouwd, wat wellicht nooit meer kan worden terugbetaald. Op termijn kan dan ook de Algemene uitkering uit Den Haag omlaag en kunnen de lokale belastingen voor de burger ook omlaag.

Op 2 januari 2017, 10:17
Jan

Als dit in dit tempo doorgaat, bestaat Nederland straks nog uit één gemeente... Het wordt tijd voor een weg terug: te grote gemeenten opsplitsen tot behapbare en overzichtelijke zelfstandige gemeenten van circa 50.000 inwoners.

Op 2 januari 2017, 11:43
H. Wiersma

@A. Willemsen. Voor de zoveelste keer. De voordelen zijn vooral: afschaffen overbodige bestuurslagen (minder bestuurlijke drukte) grotere bestuurskracht, minder bureaucratie en regelzucht, meer en kwalitatief beter economisch - en welzijn/zorg elan, grotere efficiency, minder hobbyisme en statussymbolen etc. etc.
De democratische verhoudingen en participatie kunnen worden gewaarborgd door burgers directe inspraak te geven bij de opstellen van jaarplannen (investeringen, welzijnsplan, begroting e.d.).

Op 2 januari 2017, 15:14
H. Wiersma

@Wim Vreeswijk. Via regionalisering (en het creëren van meer bestuurskracht) is meer toezicht (nagenoeg) overbodig. Tegenover de miljardenschulden van gemeenten staan (over het algemeen) verantwoorde kapitaalinvesteringen.

Op 2 januari 2017, 15:22
Hendrik

@Wim
Het gaat er mij om dat er geen samenhang is tussen:


de daling van het aantal gemeenten van 741 (1985) naar 388 (2017) en de stijging van het aantal provincies in die periode van 11 naar 12;


het takenpakket van gemeenten wordt steeds groter en dat van provincies kleiner;


veel toezichthoudende taken wordt bij de gemeenteraad neergelegd.


Wil het provinciaal bestuur toekomstbestendig zijn dat zal er een opschaling en herziening van het takenpakket nodig zijn.

Op 3 januari 2017, 10:57

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in