Advertentie

Verbeek: ‘Misschien een te harde toon aangeslagen’

De cdk van Flevoland gaf uitleg over zijn rol in de aankoop van een kavel bestemd voor een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers.

ANP
08 september 2022
De beoogde locatie voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Bant
BantANP / Robin van Lonkhuijsen

Commissaris van de Koning (cdk) Leen Verbeek van Flevoland overleefde woensdagavond een motie van wantrouwen. De commissaris zei dat het hem spijt dat de gemeenteraad van Noordoostpolder zich geschoffeerd voelt over zijn optreden in de aankoop van een kavel bestemd voor een mogelijk tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers in het dorp Bant.

Beslissingen

Verbeek legde aan de Provinciale Staten uit dat staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) nog veel beslissingen moet nemen over de mogelijke komst van het aanmeldcentrum in Bant. Dat doet hij pas als hij met inwoners en de gemeenteraad heeft gesproken.

Duizend

Er ligt bijvoorbeeld een bestuursovereenkomst dat er in Noordoostpolder niet meer dan duizend asielzoekers zouden komen. Die wonen al in het asielzoekerscentrum in Luttelgeest, op loopafstand van de locatie van het mogelijke aanmeldcentrum. In dat centrum zouden nog eens 250 tot 300 mensen worden opgevangen. Hoe de staatssecretaris dat gaat regelen, beslist hij na zijn gesprekken.

‘Als ik iets moet doen van de regering dan heb ik dat te doen.’

Leen Verbeek

Kavel

De kavel die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gekocht in Bant is veel groter dan nodig is. Verbeek heeft de bewindsman aangeraden om de overtollige grond weer aan te bieden aan de gemeente, maar ook daarover is nog niets besloten. Van der Burg liet woensdag in antwoord op Kamervragen weten dat hij hoopt dat dwang rond de komst van het aanmeldcentrum niet nodig is. Noordoostpolder is er geen voorstander van.

Dreigend

Verbeek moest woensdagavond aan Provinciale Staten van Flevoland uitleggen wat zijn rol is geweest rondom de aankoop van de kavel. Zijn optreden is als dreigend en directief opgevat. De commissaris zei woensdag dat het hem spijt dat de gemeenteraad van Noordoostpolder zich geschoffeerd voelt. Verbeek bood woensdag zijn verontschuldigingen aan voor de manier waarop hij de zaak heeft aangepakt. Het doet hem pijn, zei hij, dat hij niet in staat is geweest om alles te laten lopen zoals het had gemoeten.

Opdracht

Verbeek wees er woensdag nadrukkelijk op dat hij een opdracht kreeg van de staatssecretaris. Hij moest in Noordoostpolder gaan vertellen over de voorgenomen komst van het aanmeldcentrum en daar volstrekt helder over zijn, zei hij. ‘Daarom heb ik misschien een te harde toon aangeslagen. Maar laat duidelijk zijn: als ik iets moet doen van de regering dan heb ik dat te doen. Het zou alleen beter zijn geweest als de staatssecretaris veel sneller na mijn bezoek zelf was gaan praten, zoals hij ook van plan was. Dat heeft veel te lang geduurd.’ Verbeek overleefde een motie van wantrouwen.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in gesprek met inwoners tijdens een inloopavond voor omwonenden over de plannen voor een aanmeldcentrum.
Staatssecretaris Eric van der Burg in gesprek met inwoners tijdens een inloopavond voor omwonenden over de plannen voor een aanmeldcentrum.ANP (Sem van der Wal)

‘We doen dit niet om de inwoners van Bant te plagen.’

Milo Schoenmaker

Genoeg

Woensdagavond vond ook een informatiebijeenkomst plaats over het mogelijke nieuwe aanmeldcentrum. In Bant gingen bewoners, het COA en staatssecretaris Van der Burg met elkaar in gesprek. Het gros van de aanwezigen vond dat Bant al genoeg asielzoekers opvangt. Een van de bezoekers noemde de uitleg van directeur Milo Schoenmaker van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een ‘lulverhaal.’

Niet eerlijk

Schoenmaker had wel verwacht veel zorgen te horen. ‘Wij doen al veel in de Noordoostpolder, heb ik vaak gehoord. Die mensen vinden het niet eerlijk.’ Feit is dat er een groot probleem met asielopvang in Nederland is, zei de COA-directeur. ‘We doen dit niet om de inwoners van Bant te plagen.’

Nette manier

Van der Burg sprak na afloop van een goede avond, waar op een nette manier met elkaar is gepraat. De boodschap van het merendeel van de omwonenden is bij hem luid en duidelijk overgekomen. ‘Ze zeggen: duizend is genoeg.’ De omwonenden willen er geen aanmeldcentrum bij, waar plek zou moeten komen voor driehonderd asielzoekers. De staatssecretaris hoopt volgende week met het college van Noordoostpolder te overleggen over ‘hoe nu verder’. Over eventuele de inzet van dwangmaatregelen zoals in Tubbergen wil Van der Burg nog niets zeggen. ‘Eerst overleg, dan kijken we verder.’ (ANP/Redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie