‘Toezicht nodig voor tarieven waterschappen’
Er moet een onafhankelijk toezichtorgaan komen dat de tarieven van de waterschappen in de gaten houdt. De dit jaar doorgevoerde tariefstijgingen lopen soms op tot 75 procent, maar een deugdelijke motivatie ontbreekt.
Stijging
Dat stelt de Vereniging Eigen Huis deze week. VEH voerde eigen onderzoek uit naar de tarieven en stuitte daarbij op verhogingen die er niet om logen. ‘Een eenpersoonshuishouden in het noorden betaalt soms 75 procent meer. Dat betekent een stijging van 136 naar 238 euro per jaar’, aldus woordvoerder Hans André de la Porte van VEH.
Ondoorzichtig
De La Porte zegt niet het functioneren of het bestaan van de waterschappen ter discussie te willen stellen. ‘Maar de tarieven zijn zeer onduidelijk. Bij het ene schap stijgen de kosten met meer dan 100 euro, terwijl een ander schap nota bene een verlaging van de tarieven doorvoert.’
Waarom-vraag
Eigen huis bezitters willen toch graag weten waarom ze nu ineens meer moeten betalen. Reden voor VEH om onderzoek te doen naar deze waarom-vraag. ‘Maar dat viel nog niet mee’, verzucht de La Porte. ‘We kregen slechts van de helft van de 26 waterschappen de benodigde gegevens.’
Kwart werkt niet mee
Uiteindelijk zocht de vereniging in jaarverslagen en andere stukken de benodigde cijfers voor de overige waterschappen bij elkaar. ‘Maar toen we onze bevindingen ter controle voorlegden aan de schappen kregen we opnieuw van de helft geen reactie. Een kwart van de schappen heeft dus niet meegewerkt aan ons onderzoek. Dat hebben we nog nooit meegemaakt’.
Rekenkamer
Juist om aan deze onduidelijkheid een einde te maken wil VEH nu dat er een onafhankelijk orgaan komt dat de tarieven beoordeelt. ‘Dat zou de Algemene Rekenkamer kunnen zijn’. De Tweede kamer heeft inmiddels vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoek.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.