Advertentie

Slimme camera’s moeten straatgeweld herkennen

De camera’s registeren nu nog regelmatig zaken die lijken op geweld, zoals spelende kinderen of meeuwen die om een patatje vechten.

05 juni 2024
camera-surveillance.jpg

Steden experimenteren met camera's met extra software die misdrijven moeten herkennen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Gemeenten hebben met name interesse in 'slimme' camera's die geweld detecteren.

 

Coördinerend Senior Beleidsadviseur Sociaal Domein

Gemeente Waddinxveen
Coördinerend Senior Beleidsadviseur Sociaal Domein

Ontwikkelprogramma Adviseur Privacy

BMC
Ontwikkelprogramma Adviseur Privacy

Geweldsdetectie

In onder meer Almere, Amsterdam, Rotterdam en Sittard-Geleen lopen proeven - of zijn in voorbereiding - met 'slim' cameratoezicht. Aan de camera's is software toegevoegd die bewegingen analyseert. Zo krijgen toezichthouders van de politie of gemeente een melding bij verdacht of ongewenst gedrag. Het gaat vooral om geweldsdetectie.

De politie Den Haag gebruikt die software al een aantal jaar en is enthousiast. In de toezichtruimte van de politie-eenheid kijken observanten in diensten van negen uur naar pleinen, winkelstraten en kruispunten in Alphen aan den Rijn, Den Haag, Leiden en Zoetermeer. Op de grote schermen is het beeld van soms tientallen camera's live te zien.

Geen specifieke regels

Gemeenten mogen camera's ophangen om de veiligheid op straat te handhaven. Er bestaan geen specifieke regels die gaan gelden zodra die camera's met extra software worden uitgerust. Wel moet de burgemeester dan opnieuw beoordelen waarom cameratoezicht noodzakelijk is, laat de toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens weten aan RTL Nieuws.

De beelden mogen maximaal 28 dagen bewaard worden, behalve als de politie ze nodig blijkt te hebben voor een onderzoek. De politie mag ze niet zonder meer voor andere dingen gebruiken. Zo wilde de eenheid Den Haag de beelden van geweldsincidenten aanleveren aan Oddity, zodat die daar zijn algoritme mee kon trainen. Dat kon niet doorgaan omdat er juridisch (nog) geen akkoord voor is.

Kinderen en meeuwen

Ook registreren de camera’s nog regelmatig zaken die lijken op geweld, maar dat niet zijn, zoals een kind dat een radslag maakt, een wapperende vlag of meeuwen die om een patatje vechten. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie