Advertentie

Staatssecretaris Co Verdaas treedt af

Staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken, PvdA) is afgetreden. Dat heeft hij donderdag bekend gemaakt. Zijn aftreden heeft te maken met het declareren van onkosten als gedeputeerde in Gelderland.

06 december 2012

Staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken, PvdA) is afgetreden. Verdaas zei de PvdA en het kabinet niet te willen belasten met mogelijke discussies over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde.

'Nieuwe feiten'

Na de benoeming van Co Verdaas tot staatssecretaris zijn ,,nieuwe feiten aan het licht'' gekomen die hem aanleiding gaven tot zijn ontslagaanvraag. Dat heeft premier Mark Rutte donderdagmiddag aan de Tweede Kamer geschreven over het aftreden van Verdaas. Die brief is er op verzoek van de Kamer gekomen. 

Informatie verzuimd te melden 

De Tweede Kamer houdt later vandaag een debat met premier Mark Rutte over het aftreden van Verdaas. Voorafgaand daaraan noemde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra het besluit van PvdA-staatssecretaris Verdaas om af te treden ,,verstandig''. ,,Er is relevante informatie verzuimd te melden. De consequentie is dan helder.''

Rol formateur Rutte

Het debat is aangevraagd door PVV-leider Geert Wilders en zijn verzoek kreeg steun van alle andere fracties. Wilders wil van Rutte weten wat er precies is gebeurd, waarom Verdaas precies aftreedt en waarom Rutte als formateur niet wist wat er aan de hand was.

Ook D66-leider Alexander Pechtold verwijst naar Ruttes rol als formateur, waarin hij voor het aantreden van het debat met alle toekomstige bewindslieden een 'sollicitatiegesprek' hield. Verdaas zei na afloop van dat gesprek begin november dat hij met Rutte niet gesproken had over de mogelijk verkeerde declaraties die hij als gedeputeerde in Gelderland zou hebben ingediend.

Roekeloze start

Andere partijen verwijten Rutte dat hij zijn kabinet met de PvdA te snel in elkaar heeft gezet. Eerder moest de inkomensafhankelijke zorgpremie uit het regeerakkoord al worden geschrapt, maar nu blijkt volgens sommige fracties dat Rutte ook met het uitkiezen van zijn ministers en staatssecretarissen te snel is geweest. ,,Opnieuw blijkt dat de premier met zijn kabinet te zorgeloos en roekeloos van start is gegaan'', zegt GroenLinks-leider Bram van Ojik.

  Honderden ritten
De affaire rond zijn declaratiegedrag begon toen bleek dat Co Verdaas jarenlang ritten van zijn huis in Zwolle naar Arnhem had gedeclareerd, terwijl hij formeel in Nijmegen woont. Volgens het voormalige Provinciale Statenlid Toine van Bergen zou het om honderden ritten gaan. Volgens de provincie had Verdaas toestemming om tot eind 2011 woon-werkverkeer naar Zwolle te declareren.Ook declareerde Verdaas de kosten van een persoonlijke coach. Ook andere gedeputeerden zouden onterecht vergoedingen hebben ontvangen.

 

Niet belasten
Verdaas zei de PvdA en het kabinet niet te willen belasten met mogelijke discussies over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde. Hij zei donderdag dat hij daarom met ,,pijn in het hart zijn ontslag heeft aangeboden aan de koningin''.

Bedrag terugbetalen

Volgens Verdaas is er discussie mogelijk over zijn declaraties als Gelders gedeputeerde van zijn huis naar Arnhem, waarnaar onderzoek gaande is. ,,Ik heb besloten het ter discussie staande bedrag terug te betalen aan de provincie'', aldus Verdaas. Hij treedt terug omdat hij vindt dat hij als bewindsman een voorbeeldfunctie heeft en zijn integriteit boven elke twijfel verheven moet zijn.

Juridisch advies
De PvdA'er won afgelopen tijd juridisch advies in, liet dat zwaar meewegen en hakte in de loop van woensdag de knoop door, zegt een ingewijde. Volgens bronnen in politiek Den Haag werd bij de kabinetsformatie gedacht dat de declaratieaffaire in Gelderland afdoende was bekeken. Maar toen de zaak in de media bleef spelen, won Verdaas nog eens juridisch advies in. Naar aanleiding daarvan heeft hij geconcludeerd dat er toch discussie mogelijk was over het declaratiegedrag. Een ingewijde meent dat bij de formatie is onderschat dat zaak zou blijven rondzingen in de media. Verdaas zei zelf niet te weten of dat nu ophoudt, maar hield de eer aan zichzelf.

 

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Wat een onzin om te zeggen dat VVD-ers ergeren zijn dan PvdA-ers. Het gaat om integriteit en ook menige PvdA-er en CDA-er heeft zijn of haar zakken gevuld met corrumptief wanbeleid bij woningcorproraties of in schoolbesturen. De verloedering van bestuurlijk Nederland heeft zich in korte tijd volstrokken. Niet gek dat er weinig meer over is van een traditionele bestuurderspartij als het CDA. In de onderwijs- en zorgsector heeft zich een kolossale golf van zelfverrijking voorgedaan, soms gecamoufleerd met een christelijke of socialistische dekmantel. En de burger mag daarvoor nu boeten door zelf op te draaien voor alle zorgkosten en te werken tot hij versleten is. Nee, heren Rutte en Samson, zo gaan jullie geen vertrouwen opbouwen in de samenleving. En bij het CDA kan men de huur van het partijkantoor wel opzeggen. Daar heeft men de eigen glazen ingegooid.
Toni
Ik heb toch wel moeite met de manier waarop Verdaas nu wordt geafficheerd: als een geldbeluste graaier. Menigeen gaat er aan voorbij dat de man een uitstekend geduputeerde in Gelderland was en alleen al op basis daarvan zijn wachtgeld heeft verdiend.Bovendien: het was niet voor eigen gewin. Het was ronduit onhandig.

En om even een tegenwicht te geven aan de eenzijdige discussie die nu gaande is (niet alleen in dit forum) hierbij een link naar een mail van Verdaas waarin hij tekst en uitleg geeft. En, bovenal, zichzelf niet vrij pleit.

Lees het eens. En oordeel dan. Hopelijk gaan we dan iets genuanceerder met dit nieuws om.http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2 …
J. Kop
Waar BB in de vorige 2 berichten over het declaratiegedrag van Verdaas zijn politieke afkomst niet vermeldde, kon zij er nu niet meer om heen.

Ook deze kleine krabbelaar is PvdA.Dat het graaien in die partij schering en inslag is, moge blijken uit het kleine overzicht (dat overigens moeiteloos kan worden aangevuld met minimaal 100 andere voorbeelden).Lein Labruyère (PvdA): Lid van college van bestuur van Hogeschool InHolland. Declareerde samen met zijn collega-bestuurders een slordige €900.000. 'Zakelijke' lunches, leaseautos boven toegestane budget, buitenlandse reisjes, pensioenstortingen, noem maar op. Trof een schikking met InHolland, werd met ingang van 22-11-2010 vrijgesteld van werk en kreeg ook nog eens €175.000 mee om in zijn zak te stoppen. Als dank voor zijn gevoerde wanbeleid.Hubert Möllenkamp (PvdA): ex-directeur van woningcorporatie Rochdale. Werd in januari 2009 op staande voet ontslagen na zichzelf te hebben verrijkt met ruim één miljoen euro. Tevens betrokken bij meerdere dubieuze vastgoedtransacties. Liet zich rondrijden in een Maserati. Kocht in 2005 voor 3,95 miljoen euro een jachthaven in A'dam, 'voor Rochedale, een sociale woningbouwvereniging.Marc Calon (PvdA): Bestuursvoorzitter van vereniging van woningcorporaties AEDES. Schreeuwt moord en brand over de maatregelen die het huidige kabinet neemt en de desastreuze gevolgen ervan voor de woningcorporaties. Staat intussen zelf voor €150.000 op de loonlijst van AEDES. €150.000 voor DRIE dagen werken per week welteverstaan. Niets mis mee, aldus Hans Alders (ook PvdA), voorzitter van de raad van toezicht. De term 'calonsocialisme' was geboren.

Piet / directeur
PVDA= is PLUKKEN VAN DE ANDEREN, dat is erger als Portomonnee van de AnderenSorry, het was niet mijn bedoeling, maar het komt de spuigaten uit!
Boris
Toen ik dit hoorde heb ik (weer) flink zitten vloeken...weer eentje!? Verachtelijk! Rotte appelen of niet, er zijn steeds minder goede appelen zo lijkt het in die bestuurlijke zak. In de meeste gevallen gooi je die dus weg!

Het ergste is dat de belastingbetaler waarschijnlijk nog wel even een flinke periode wachtgeld mag dokken aan deze "integere" bestuurder. Of ziet deze zakkenvuller daar van af...? in de verwachting natuurlijk dat mijnheer daarmee een groots gebaar heeft gemaakt.
Kritikus / Geen Hagenees
Een kleine krabbelaar, als je ziet om welke bedragen dit gesjoemel gaat. Triest als je voor zo weinig je carrière en je goede naam op het spel zet. Je vraagt je af wat de man (toch geen domme jongen, heeft dr. voor zijn naam) heeft bezield: Dacht hij dat het allemaal wel zou loslopen, dat hij zich er wel uit zou lullen ? Duidelijk weer een gevalletje van een bestuurder wiens morele kompas niet goed staat afgesteld.
True
Socialisten zijn net als VVD'ers ordinaire materialisten.

Nivelleren of denivelleren, komt op het zelfde neer.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
En nu de rest van de oneerlijken nog: Mevr Bussemakers was toch ook weggetuurd opperschoolhoofd? En Mijnheer Samson was toch ook rapalje voordatie kamerlid werd? En Mevr van Tongeren schippert ook met meerdere petten op evenals mevr de Rijke en ene heer Duyvendak , o ja en de declaraties van mevr Ter Horst ( die van de doctorstitel tandartsstoelenvrees, ) enz enz Waarom is het opruimen van grof vuil zo duur?
gerrie
Links lullen en rechts vullen. Nee, sterker nog. Gewoon oplichten. Criminele activiteiten. Zegt genoeg over de eerlijkheid daar in Den Haag. Jatten van de burger voor eigen belang. Wat een boef is deze man. En dan stapt hij nog op ook. Wat een mietje. En het stelen gaat gewoon door want hij krijgt wachtgeld. Knettergek zijn ze hier.
Jan
Weet je hoe ze de PvdA ook wel noemen Pak van de Ander
Jan
Laten we wel wezen: het aantal VVD-ers dat sjoemelde is nog steeds aanmerkelijk hoger dan bij de PvdA. Waarmee ik het niet wil goed praten natuurlijk. Dom trouwens dat Verdaas niet gewoon ontheffing heeft gevraagd van de verplichting in de provincie Gelderland te wonen toen hij daar gedeputeerde was. Zo'n ontheffing kan gewoon elk jaar verleend worden door provinciale staten. Gebeurt ook veel bij gemeenten (dan ontheffing aan wethouders van buiten door de gemeenteraad).
Paul / projectleider
Ik ben erg blij met het artikel het bewijst in zekere opzicht dat het aloude spreekwoord 'al is de leugen nog zo snel... ' opgeld doet in bestuurlijke NL. Niks mantel der liefde etc. etc., gewoon afrekenen op het oliedomme en onethische gedrag.O. ten Hove
Een ambtenaar die dit flikt loopt het risico op staande voet oneervol ontslagen te worden. En dan heeft Wilders gelijk als hij tegen Samson te keer gaat. De regels zijn duidelijk. Als bestuurder woon je waar je moet wonen. En dat hij korte afstanden declareerde (Nijmegen Arnhem) en niet Zwolle Arnhem is niet ter zake doend, want hij liet zich wel door de dienstauto naar Zwolle rijden. Je bent integer of je bent het niet... Het is alleen jammer dat het een pvda'er betreft en niet een vvd'er van wie je dit eerder zou verwachten. Het kiezersvolk heeft dom gedaan door op de vvd of pvda te stemmen terwijl wat links betreft er een alternatief was: SP.
Advertentie