Advertentie

Sluis staat machteloos tegen verkrotting

Het rijksmonumentale voormalig klooster het Hoompje in het Zeeuws-Vlaamse Sluis is niet meer te redden. Dat zegt wethouder Peter Ploegaert (CDA, Ruimtelijke Ordening) tegen Omroep Zeeland. De gemeente Sluis heeft de hoop opgegeven.

07 mei 2019
Hoompje-St.-Anna-ter-Muiden585.jpg

Het rijksmonumentale voormalig klooster het Hoompje in het Zeeuws-Vlaamse Sluis is niet meer te redden. Dat zegt wethouder Peter Ploegaert (CDA, Ruimtelijke Ordening) tegen Omroep Zeeland. De gemeente Sluis heeft de hoop opgegeven.

Verpauperen

Het gebouw werd in 1909 gebouwd als klooster en was tot in de jaren tachtig een katholieke kostschool. Maar al 25 jaar is het pand in bezit van vastgoedondernemer Van de Putte die het laat verpauperen. Inmiddels staat het gebouw op instorten en is het landgoed eromheen volledig overwoekerd.

Dwangsom

De gemeente ligt al jaren in de clinch met Van de Putte. De ondernemer is onbereikbaar en reageert niet op aanschrijvingen. In 2016 legde de gemeente hem een dwangsom op van 150.000 als hij niet aan het pand zou doen, maar het ontbreekt de gemeente aan middelen om die te innen. Nu erkent Ploegaert dat verdere maatregelen weinig zin hebben. ‘Uiteindelijk kunnen we als college weinig doen. Het zij zo. Laten we er nu maar een punt achter zetten.’

Wassenaar

De situatie in Sluis is een schrikbeeld voor andere gemeenten waar Van de Putte vastgoed bezit. Zo is de Wassenaarse villa Huize Ivicke ook van hem, en ook dat rijksmonument is flink aan het verpauperen. De gemeente dreigde vorig jaar met een dwangsom, maar heeft die nog niet opgelegd. Inmiddels is het gebouw gekraakt. Van de Putte heeft ook bezit aan de kust van Noordwijk, waar niets mee wordt gedaan.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inez
Misschien is kraken inderdaad de beste oplossing in dit geval. De krakers de boel laten opknappen en het later door hen laten kopen. Dat is in steden met diverse monumentale panden gebeurd en die staan er nu prachtig bij. Maar ja, de wetgeving is veranderd...
Jan Kijlstra / nvt
"Het ontbreekst de gemeente aan middelen om die (= dwangsom) te innen"??? Wel eens van deurwaarders gehoord, beste gemeente?
Hugo Meyer
Hoe kan een vastgoedbezitter onbereikbaar zijn? Beslag leggen op onroerend goed moet toch kunnen? En dan hoeft dat niet per sé dat oude kloosterje zijn, masr het kan ook een pand zijn dat hij verhuurd. Dab raak je deze barbaar recht in zijn geldbuidel. Bij belastingschulden weet de overheid meestal toch ook van wanten? Aanpakken, nu, zonder te zeuren, anders gaat er meer kapot dan de overheid zegt te willen.
Frank van den Hoven / Redacteur
Hugo en Jan, de gemeente zal dit vast ook al wel bedacht hebben. Maar kennelijk zijn wettelijk er de mogelijkheden niet voor. Anders had men dat wel gedaan... Maar het was wel handig geweest als men dat wat meer had toegelicht waaróm dat kennelijk niet kan, want nu blijven wij als lezer met die vragen zitten.
Robert Ligthelm / hoofdredacteur blad VKHZ
Onbegrijpelijk. Ik merk ook hier waar ik woon een grote aarzeling van gemeentewege om op te treden. Pas toen NKS, Heemschut, VKHZ en de lokale bewonersvereniging gezamenlijk in actie kwamen kwam de gemeente tot actie die in ieder geval enig succes heeft gehad.
A. Verhoeven / Redacteur
Lees en huiver: https://www.omroepwest.nl/nieuws/3717612/Gemeent …
Advertentie