Advertentie

Kabinet bagatelliseert btw-nadeel samenwerkende gemeenten

Staatssecretaris Wiebes van Financiën bagatelliseert volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het fiscale nadeel dat samenwerkende gemeenten hebben als ze samenwerken. ‘Het rijk behoort gewoon niet te verdienen als het gaat om klassieke, wettelijke overheidstaken die door samenwerkende gemeenten worden uitgevoerd', aldus VNG-voorzitter Jorritsma.

20 juni 2014

Staatssecretaris Wiebes van Financiën bagatelliseert volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het fiscale nadeel dat samenwerkende gemeenten hebben als ze samenwerken.

Duurder uit bij samenwerking

Gemeenten die besluiten samen te werken met een of meer buurgemeenten lopen het risico btw-plichtig te worden, waardoor ze meer btw aan het rijk gaan betalen dan gemeenten die dezelfde taken in eigen beheer houden. Die samenwerkende gemeenten zijn dus duurder uit. En dat terwijl het rijk er juist op aandringt dat gemeenten méér samenwerken. De gemeentelijke koepelorganisatie had daarover vergeefs aan de bel getrokken bij de VVD-staatssecretaris, waarna VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma de kwestie op het jaarcongres van de koepelorganisatie opnieuw aankaartte bij minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Klassieke overheidstaken

Jorritsma stelt dat het bedrag macro gezien – over alle gemeenten bezien –misschien meevalt, ‘maar voor gemeenten die het betreft, kan het om grote bedragen gaan.’ Zo pakt de btw-regeling erg ongunstig uit voor intensief samenwerkende Drechtsteden en Hardenberg en omgeving. ‘Het rijk behoort gewoon niet te verdienen als het gaat om klassieke, wettelijke overheidstaken die door samenwerkende gemeenten worden uitgevoerd. Punt.'

Plasterk: 'vinger aan de pols'

Minister Plasterk liet in een reactie weten de zorg van de VNG over de btw-plicht voor samenwerkende gemeenten te begrijpen. Na overleg met onder andere staatssecretaris Wiebes van Financiën zei hij begrepen te hebben dat het overgrote deel via het btw-compensatiefonds of een andere regeling te repareren is. ‘Er is geen reden te veronderstellen dat btw een belemmering voor samenwerking zou zijn. Maar ik hou de vinger aan de pols’, aldus de PvdA-bewindsman. Hij beloofde er verder naar te kijken mochten signalen daar aanleiding toe geven.

Dat het rijk geld zou willen overhouden aan de btw-plicht bestreed hij. ‘Dat is zeker niet de bedoeling. Er staat niets voor ingeboekt’, aldus de minister.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ricus Tiekstra / raadsgriffier
Je hebt het hier over 'onbedoelde' neveneffecten van onvoldoende doordachte wetgeving. Het wordt tijd dat in de Haagse burelen daarvoor meer aandacht is.
a.a. smits
Vreemd eigenlijk. Ik BETAAL al jaren wel btw over bepaalde gemeente/regio diensten. Dat geld zie ik in de begroting van de kosten van die diensten nergens terug.

Als gemeenten vinden dat het rijk niet mag verdienen aan gemeentelijke samenwerkingen zouden gemeenten het fatsoen moeten hebben om die btw-compensatie ook rechtstreeks aan de betalende burger terug te storten.

Als er dingen zijn die wij als burger willen moeten wij daarvoor betalen. Oke. maar niet via allerei slimme betaalconstructies buiten het begrip -gemeentelijke lasten- houden.

Beetje hypocriete actie dus van het VNG.
Dieuwe / adviseur
Dag Bram, de btw kent altijd een eindgebruiker. Als je boodschappen koopt vind je dan je betaalde btw ook onverschuldigd?
Advertentie