Ontslagen
De stijging komt mogelijk door betere registratie. Bijna 200 keer ging het om overtreding van de regels rond privégebruik van overheidsmiddelen. 88 keer waren ongewenste omgangsvormen een probleem en overtredingen van de financiële regels kwamen 150 keer voor. Opvallend genoeg is het aantal ontslagen hierbij wel gedaald van 106 naar 75. Voorlichter Vincent van Steen van het ministerie van Binnenlandse Zaken kan de daling van het aantal ontslagen niet verklaren. ‘We kunnen niet zo snel ontdekken waar dat aan ligt omdat wij de cijfers van de verschillende ministeries aangeleverd krijgen’, aldus Van Steen.
Vakantiedagen
In totaal is minder dan een half procent van de meer dan 100.000 ambtenaren in de fout gegaan. 106 daarvan kregen een schriftelijke berisping en 73 keer werden loon of vakantiedagen ingehouden. Opvallend is ook dat 193 daders in 2009 geen disciplinaire straf kreeg maar bijvoorbeeld een waarschuwingsbrief. In 2008 gebeurde dat volgens het Sociaal Jaarverslag helemaal niet.
Rijksambtenaren minder integer
Het Sociaal Jaarverslag van het Rijk over het jaar 2009 laat weer een lichte stijging zien in het aantal niet-integere ambtenaren. 512…
In totaal is minder dan een half procent van de meer dan 100.000 ambtenaren in de fout gegaan. 106 daarvan kregen een schriftelijke berisping en 73 keer werden loon of vakantiedagen ingehouden. Opvallend is ook dat 193 daders in 2009 geen disciplinaire straf kreeg maar bijvoorbeeld een waarschuwingsbrief. In 2008 gebeurde dat volgens het Sociaal Jaarverslag helemaal niet.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Niet alleen stijgt het aantal integere ambtenaren met 3%, de overheid gaat er ook coulanter mee om. Van 21% ontslag naar 15% ontslag. Dat laatste is heel heftig. We moeten een glijdende schaal voorkomen.
Ik ben benag dat het alleen 'te pakken' ambtenaren zijn, en niet de leidinggevenden die zich vaak inlikken en weten te dekken. Deze gaan meestal vrijwillig weg met een zak geld omdat ze zogenaamd aan een nieuwe uitdaging toe zijn... En tegen lagere ambtenaren kan een dossier worden opgebouwd gebaseerd op leugens... Dus hecht niet te veel waarde hieraan want geen enkel mens is integer...
Dus het zijn gewoon gelatteerde cijfers
Het genoemde percentage van 3% is niet juist. Dit gaat uit van een gelijkblijvend aantal ambtenaren. Uit de pers hebben we al kunnen vernemen dat er meer ambtenaren bij het rijk zijn komen werken. Het percentage niet integere ambtenaren van het totaal geeft een beter beeld. Het kan dus heel goed zijn dat het percentage is teruggelopen. Of niet integer gedrag de hoofdoorzaak is van ontslag is niet openbaar en dus moeilijk te toetsen, oordelen n.a.v. de percentages is een glijdende schaal. Oordelen n.a.v. vastgesteld of aangepast beleid is zuiver. Gemiddelden en percentages vertroebelen.
De kop roept doemscenario’s op die in het stuk niet worden bewaarheid. Het gaat welgeteld om 17 meer gemelde gevallen van overtreden regels. 17 meer op die tienduizenden ambtenaren. Dan is het vreemd om daar de kop “Rijksambtenaren minder integer” boven te hangen, alles en iedereen over één kam scherend. Onnodig kwetsend voor al die rijksambtenaren die naar beste eer en geweten hun werk doen.
Er gebeurt trouwens nog iets geks met het begrip integriteit in dit stukje. Door zoveel nadruk te leggen op de cijfers, en integriteit één op één te koppelen aan gemelde overtredingen, raakt het begrip integriteit zelf uit beeld. De heer Tolberg verwisselt het begrip “integer” met “niet integer”, maar dat valt nauwelijks op door het goochelen met vreemde percentages.
Voor ons is integriteit een begrip dat staat voor juist handelen, en niet een pseudo-quantificeerbare grootheid uit luirekenland.
Hans Bolten en Jac Rongen