Daklozen
Ophef over anonieme protestposters
In het dorp Wehl, gemeente Doetinchem, hangen sinds enkele dagen posters met de tekst ‘Junkies en alcoholisten zijn ook welkom bij…’…
Wethouder Otwin van Dijk, van de PvdA en verantwoordelijk voor de komst van Domus, een opvang voor daklozen van het Leger des Heils, is een van de politici die op de protestposters worden genoemd. Hij relativeert de dreigende toon van het protest. ‘Voor mijzelf vind ik het niet intimiderend. Mijn adres kun je ook opzoeken in het telefoonboek. Maar het is niet leuk.’
Anoniem leeggaan
Van Dijk heeft vooral moeite met het anonieme karakter van het protest. ‘Als je het breder trekt, gaat het om het anoniem “leeggaan”. Dat zie je ook op internet. Daar heb ik moeite mee. Dan kun je geen dialoog voeren. En het is ook een fatsoensverhaal.’
Glijdende schaal
Ook CDA-raadslid Benny Vonk, die net als Van Dijk op een poster werd genoemd, voelt zich persoonlijk niet geïntimideerd. ‘Ik zie het niet als een intimiderende vorm van protest, maar wel als een beetje achterbaks. De afzender is anoniem.’ Net als wethouder Van Dijk zou Vonk in discussie willen met de tegenstander of tegenstanders. Vonk wil ook aangeven dat anoniem protest op deze manier onwenselijk is; hij wil een grens trekken. ‘Je zit op een glijdende schaal. Volgende fase is bedreiging of vernieling. Dit protest zit een beetje op het randje.’
Stads probleem
Het besluit om de daklozenopvang in het dorp Wehl, van zevenduizend inwoners, te vestigen, lag ook in de gemeenteraad gevoelig. Eind vorig jaar heeft de raad op initiatief van Vonk een motie aangenomen die de omvang van de opvang beperkt tot 24 bedden. Het heeft ook met een sentiment te maken dat in het kleine dorp Wehl leeft, vertelt Vonk. ‘Je hoort hier ook dat Wehl nu wordt opgezadeld met stadse problemen die hier niet spelen. Daklozen verdwijnen namelijk naar de stad. En nu krijgen wij ze in veelvoud terug.’
Effectrapportage
Vonk vond het als raadslid ook ‘hoogst merkwaardig’ om te ontdekken dat je als je een daklozenopvang wilt beginnen nauwelijks een effectrapportage hoeft in te leveren. ‘Een boer die een schuur neerzet om varkens of andere dieren in kwijt te kunnen moet nog meer onderzoeken inleveren dan het Leger des Heils dat een opvang voor mulitprobleem-daklozen wil beginnen.’ Uiteindelijk heeft de gemeente onderzoek gedaan naar de leefbaarheidseffecten en volgens raad en college, wordt de opvang ‘beheersbaar’.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
CDA’er Vonk verwoord heel goed hoe het daklozen besluid tot stand is gekomen; “Net als wethouder Van Dijk zou Vonk in discussie willen met de tegenstander of tegenstanders.”. Dit betekend als eerste dat er geen overleg met de betrokken achterban heeft plaats gevonden.
Er wordt gesproken van “mulitprobleem-daklozen”. Het betreft dus dakloze mensen met meervoudige problematiek. Daarnaast is het merendeel van de daklozen niet Nederlands maar Oost Europees. En vaak zijn de Oost Europese daklozen ook nog crimineel. Het betreft slechts 24 daklozen maar gezien het feit dat de kans enorm groot is dat ze overlast gaan bezorgen niet erg prettig voor de lokale bevolking in de omgeving waar de opvang geplaatst gaat worden.
Er is onderzoek gedaan naar de leefbaarheidseffecten en die zouden beheersbaar zijn.
Maar die opvang is natuurlijk niet beheersbaar in de straat of buurt waar de wethouder Van Dijk woont. Van Dijk probeert hiermee alleen om zijn multicultureel en sociaal imago binnen de PvdA partij een carrière boost te geven. Het is het oude liedje : op kosten van een ander is het makkelijk weggeven.
Altijd zijn de omwonenden tegen.
Domweg om het feit dat de waarde van hun koophuis omlaag gaat. Zielig. En ja, dan moet je dus van allerlei gekke zwartmakerij, speculatief op angst en gevoelens in spelen en lekker anoniem op de persoon gaan inspelen.