Advertentie

Rechter vraagt om minder starre houding Van Rey en OM

De rechtbank in Rotterdam zinspeelt op een schikking in de ontnemingszaak tussen politicus Jos van Rey en het Openbaar Ministerie. Hij drong er bij het OM en Van Rey op aan zich minder star op te stellen.

11 januari 2019

De rechtbank in Rotterdam zinspeelt op een schikking in de ontnemingszaak tussen politicus Jos van Rey en het Openbaar Ministerie. Hij drong er bij het OM en Van Rey op aan zich minder star op te stellen. 

Hakken in het zand

Het OM probeert via de rechter een kleine drie ton van de ex-VVD'er terug te vorderen in vervolg op zijn eerdere veroordeling wegens corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen.

De rechter suggereerde vrijdag dat beide partijen toch nog maar eens met elkaar in gesprek gaan. 'Het ligt niet voor de hand dat het hele bedrag van 3 ton wordt toegewezen en ook niet dat het wordt afgewezen', lichtte hij een tip van de sluier op. 'Ik wil u nadrukkelijk verzoeken om er eens over na te denken. U kunt uw hakken in het zand steken, meneer Van Rey, het OM heeft wellicht een wat starre houding. Maar soms moeten principes aan de kant voor de goede zaak', aldus de rechter.

Giften

Van Reys advocaat Gitte Stevens liet al weten dat praten altijd kan. 'Maar daar ben ik niet bij', zei Van Rey direct al. Als ze er niet uitkomen, dan zal de ontnemingszaak waarschijnlijk dit najaar inhoudelijk worden behandeld. Van Rey werd vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Hij zou giften hebben aangenomen van Piet van Pol, die projecten voor de gemeente realiseerde en met wie hij al meer dan veertig jaar bevriend is. Daarnaast is hij veroordeeld voor onder meer het lekken van vertrouwelijke informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester in Roermond.

Cassatie

De politicus heeft cassatie aangetekend tegen deze uitspraak. De Hoge Raad moet zich daar nog over uitspreken. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjaak / waakzaam burger
De rechter is kennelijk uit op verzoening. Edoch, in casu mag geen verzoening aan de orde zijn. De rechter moet een oordeel vellen, opdat recht wordt gedaan.
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie