De gemeente Utrecht was niet op de hoogte van de onveilige situatie bij de Keulsekade waar vorige week twee peuters verdronken. Dat stelt het college van B&W in een voorlopige conclusie in een brief aan de raad.
Utrecht wist niet van onveilig parkeren bij kanaal
Conclusie van het college van B&W is dat de gemeente Utrecht niet op de hoogte was van de onveilige situatie bij de Keulsekade waar twee…
Verantwoordelijk
De twee kinderen overleden woensdag toen de geparkeerde auto waarin ze zaten in het water belandde. De auto stond op een parkeerplaats zonder afscheiding langs het water. De gemeente is beheerder van de Keulsekade en is verantwoordelijk voor de inrichting en voor het onderhoud van de verharding, aldus het college in de brief. Er mag op deze plek geparkeerd worden, hoewel het geen officiële parkeerplaatsen zijn.
Meer onderzoek nodig
Het college schrijft wel dat meer onderzoek nodig is naar de vraag of de gemeente wist van de onveilige situatie. Meldingen over de Keulsekade kunnen op verschillende plekken zijn binnengekomen.
In juli ook een auto te water
Van 2003 tot en met 2011 zijn bij de kade vier auto’s te water geraakt. In juli van dit jaar belandde nog een geparkeerde auto in het kanaal. In twee andere gevallen ging het volgens de gemeente om ongelukken met rijdende auto's.
Tijdelijke afzettingen
De gemeente is nog op zoek naar een structurele oplossing voor de situatie aan de Keulsekade. Op dit moment staan er tijdelijke afzettingen. Ook wordt gekeken of er vergelijkbare plekken in de stad zijn waar maatregelen moeten worden getroffen. De gemeente sluit zich daarvoor aan bij het proces van de ANWB en CROW (nationaal kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte) die voor dergelijke situaties met landelijke richtlijnen willen komen, meldt het college.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De vraag is niet primair of ze het niet wisten, maar of ze het niet hadden moeten weten (en er wat aan hadden moeten doen).
Vreselijk hoe er hier weer uitgedraaid gaat worden door een organisatie die op die plek en situatie verantwoordelijk is! Weer eerst roepen 'Wir haben es nicht gewust' en vervolgens melden dat er nog wel onderzoek moet plaats vinden of dat zo is.
Als medewerkers echt betrokken zijn bij hun baan en hun organisatie handelen ze als volgt: Ze horen op de radio of lezen in de krant dat er weer een auto te water is geraakt. Ze horen/lezen dat dat in het gebied is gebeurd waar zij werkzaam zijn c.q. verantwoordelijk voor zijn en gaan ter plekke. Bekijken de situatie en besluiten wat er gedaan moet worden. Dat melden zij 'naar binnen' waar net zulke betrokken mensen werken die dat adequaat oppakken en zorgen voor uitvoering. Is as simple as that.
Nee dus. In dat denken, in die keten, in zo doen, wordt waar onvoldoende betrokkenheid is op diverse plekken verzaakt datgene te doen wat nodig is. Dat is Mentaal Verzuim dat in zo'n ketenproces van informatiedoorgifte en verwerking Collectief Mentaal Verzuim heet. En dat heeft in organisaties een omvang dat vergelijkbaar is met 3 tot 8 keer de omvang van ziekteverzuim. Maar er is moed voor nodig om dat te willen herkenning en te durven erkennen. Het is wel in de organisatie aanwezig vermogen dat niet meer wordt ingezet maar waar wel voor wordt betaald. 10% van zulk Onbenut Vermogen veroorzaakt faalkosten die en omvang hebben van ca. 9.000,-- euro per medewerker per jaar! En allemaal hebben we gelezen hoe groot de mentale pijn en schade daarvan is. Voor dat geld kan over de gehele lengte van dat kanaal wel 3 keer een vangrails worden aangelegd!!!
Los van de verschrikkelijke gebeurtenis, vind ik het te gemakkelijk om direct naar de gemeente te wijzen. Uiteindelijk heeft iedereen toch eerst een eigen verantwoordelijkheid bij het parkeren van zijn auto. We kunnen niet overal de gemeente verantwoordelijk laten zijn voor onze veiligheid.
Tja.
Een zeer betreurenswaardig incident. Gelukkig sluit de gemeente zich aan bij 'een proces' van anderen. Uiteraard leidt dit proces tot 'landelijke richtlijnen'. Nieuwe regelgeving dus.
Je kunt natuurlijk ook je hersens gebruiken. Maar dat staat weer niet in een landelijke richtlijn.
'Meldingen kunnen op verschillende plekken zijn binnen gekomen'.
Zeker en dan gaan ze door naar de hoogste functionaris van de afdeling en rechtstreeks naar de verantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid.
Echt niet zo moeilijk en gewoon een kwestie van je organisatie goed hebben.
Wil de gemeente zich hier verschuilen ?
Los van de tragiek van het ongeluk is autoparkeren ieders eigen verantwoordelijkheid. Er zijn honderden km parkeerruimte in NL aan het water zonder afscheiding. Het is onbegonnen werk om die te beveiligen. M.i. is dit ook helemaal geen verantwoordelijkheid van de gemeente, maar een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden.
Wat respondenten niet weten, maar wat gelukkig wel in de brief aan de raad staat, is dat dit een aanlegkade is voor boten van Rode Kruis en Zonnebloem. Als die boten niet aangemeerd liggen kan er geparkeerd worden. Het mag, maar is uiteraard op eigen risico.
Hekken plaatsen en weg halen als een boot aanlegt (anders krijgt men al die rolstoelen niet van boord) is kostbaar, en onnodig.
Los van de tragiek is autoparkeren de verantwoordelijkheid van de bestuurder en van niemand anders. Er zijn honderden km kadewal in NL waar je kan parkeren. Ondoenlijk om die te beveiligen en in dit geval m.i. al helemaal niet de verantwoordelijkheid van de gemeente.
kennelijk wist men (of in ieder geval iemand) al lang dat er hier een onveilige situatie bestond. Er zijn immers al 4 auto's te water geraakt, de laatste juli jl. Maar ja, toen is het zonder menselijk leed afgelopen en was er dus geen aanleiding om in te grijpen?!? In Nederland geldt blijkbaar nog veel te vaak dat er eerst (dodelijke) slachtoffers moeten vallen. Wat dan altijd zo schrijnend is, is dat het een dag later wel geregeld is... Ineens staan er wel afzettingen.. maar dan wel te laat!!!
Erg tragische gebeurtenis, in een fractie van onoplettendheid. Wat betreft eventuele maatregelen zijn waarschuwingsborden J16 van het RVV en/of betonnen 'broodjesstenen' minder duur dan vele meters vangrail.