Advertentie

Ubachs vertrekt uit Laarbeek

'Met pijn in het hart, heb besloten om definitief terug te treden uit mijn functie als burgemeester van Laarbeek', staat vrijdag in een verklaring van Ubachs.

23 januari 2015

Burgemeester Hans Ubachs van de Brabantse gemeente Laarbeek vertrekt definitief. De burgemeester heeft dat vrijdag laten weten nadat een grote meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond aanstuurde op zijn ontslag.

Vertrouwen opgezegd
Vanwege verstoorde verhoudingen en leugentjes werd vorig jaar al het vertrouwen in D66-burgemeester Ubachs opgezegd, maar hij weigerde destijds zelf te vertrekken. De burgemeester beweerde dat hij op het gemeentehuis werd geïntimideerd. In onderzoek werd deze maand inderdaad vastgesteld dat hem het werken onmogelijk was gemaakt, onder andere door twee voormalig wethouders.

 
Pijn in het hart 

In een verklaring constateert Ubachs vrijdag dat het voor een burgemeester lastig is om wethouders en raadsleden aan te spreken op hun integriteit terwijl de raad tevens zijn baas is. ,,Ik moet vaststellen dat ik niet meer voldoende in de gelegenheid ben om mijn functie als burgemeester van onze gemeente op een effectieve en gezagsdragende wijze in te vullen. Met pijn in het hart heb ik besloten om definitief terug te treden uit mijn functie als burgemeester van Laarbeek'', schrijft hij.


Verziekt
De Brabantse Commissaris van de Koning Wim van de Donk constateert vrijdag in een reactie dat de bestuurscultuur in Laarbeek diepgeworteld verziekt is en dat de onderste steen door de moed van Ubachs boven is gekomen. Hij betreurt zijn vertrek. Pas als de verhoudingen op het gemeentehuis zijn hersteld wordt er gezocht naar een nieuwe burgemeester. Waarnemend burgemeester Frans Ronnes blijft tot die tijd, aldus de commissaris.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M. Driessen-van de Laar
Citaat uit het artikel: "…dat het voor een burgemeester lastig is om wethouders en raadsleden aan te spreken op hun integriteit terwijl de raad tevens zijn baas is".

We zullen maar zeggen je bent geschikt voor top-down-voorbeeldgedrag, waarmee je normaal nagenoeg verzekerd gezag krijgt en houdt, of je bent het niet...

Met dat verziekte valt het verder wel mee, want Laarbeek is als vanouds een prima plek in Oost-Brabant, met democratisch gekozen raadsleden en door hen benoemde wethouders die ook gewoon hun best willen doen en niet uit zijn op zo'n drama. Misschien verwart de CdK dat verziekte dus een beetje met een andere cultuur: de partijpolitieke perikelen boven de gemeenten uit, waarin o.a. de burgemeestersrollen worden verdeeld, lang niet altijd zo gelukkig weten we nu weer eens goed. Vooral dus ook zelf mee in de spiegel blijven kijken daar in de hoge ivoren toren in Den Bosch. Good for you!For the record en haters van VVD en PvdA: deze gevallen onprofessionele eerste burger is van D'66.Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie