Overslaan en naar de inhoud gaan

VNG: Uitbreiding collectief uit te voeren taken

Collectieve uitvoering van gemeentelijke taken door de VNG zou personeelsschaarste gemeenten kunnen verminderen.

Samenwerken helpt tegen krapte op arbeidsmarkt.

Koepelorganisatie VNG wil meer gemeentelijke taken naar zich toetrekken. Gemeenschappelijke uitvoering van bijvoorbeeld ict-taken en het delen van expertise op het gebied van accountancy zou gemeenten ontzorgen en goedkoper zijn.

Verenigingsstrategie

Het op grotere schaal collectief uitvoeren van gemeentelijke taken ziet het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten als onderdeel van de nieuwe verenigingsstrategie (Stap naar voren). Gemeenten mogen volgende maand tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG vóór of tegen die strategie stemmen.

Krappe arbeidsmarkt

Uitbreiding van de collectief uit te voeren taken ziet de gemeentekoepel als een antwoord op de steeds complexer wordende opgaven waarvoor gemeenten zich gesteld zien. Bovendien zou het op centraal niveau uitvoeren van meer taken helpen om de schaarste aan gekwalificeerd personeel enigszins te verlichten. Die krapte op de arbeidsmarkt is volgens de VNG immers een blijvertje gelet op de vergrijzing.

60 miljoen

Gemeenten werken op een aantal fronten al langer nauw met elkaar samen, onder meer onder de noemer GGU (Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering). Enkele voorbeelden zijn het Ketenbureau i-Sociaal Domein, het Servicecentrum Gemeenten, de ondersteuning op het Digitaal Stelsel Omgevingswetten en de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten. Gezamenlijke beleidsbepaling van die taakuitvoering vindt plaats door de Algemene Ledenvergadering van de VNG. Momenteel wordt 0,01 procent van de totale gemeenschappelijke uitgaven gemeenschappelijk beheerd. Dat betreft in totaal een bedrag van 60 miljoen euro.

Kostenvoordeel

Met een uitbreiding van de collectieve uitvoering van taken kan volgens de gemeentekoepel een impuls worden gegeven aan het versterken van de bestuurskracht: de opgave van individuele gemeenten is er danig mee te verlichten en er zijn ‘aanzienlijke’ kostenvoordelen te behalen.

Cybersecurity

Als de gemeenten instemmen met de nieuwe strategie, zal er een onderzoek komen naar de vraag welke extra meerwaarde voor gemeenten is te realiseren met een uitbreiding van het huidige Fonds GGU en welke randvoorwaarden daarbij zouden moeten gelden. Op basis van gemeentelijk behoeftenonderzoek en data-analyse worden de voornaamste kansen voor een collectieve benadering vastgesteld. Het onderzoek spitst zich primair toe op niet politiek gevoelig liggende gemeentelijke vraagstukken. Daarbij valt te denken aan generieke bedrijfsvoeringsvraagstukken, ict (hard- en software, standaarden) en expertise ter ondersteuning van diverse uitvoeringsdomeinen zoals juridisch advies, accountancy en cybersecurity.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in