De Utrechtse wethouder Harrie Bosch stapt op. Dat heeft hij dinsdag geschreven in een brief aan de gemeenteraad.
Utrechtse wethouder Harrie Bosch stapt op
Wethouder Harrie Bosch (Utrecht) stapt op. Bosch verstrekte zonder medeweten van het college subsidies voor bewonersinitiatieven in de…
Subsidies
De PvdA'er kwam onlangs in een raadsdebat over subsidiëring van bewonersinitiatieven in de zogeheten krachtwijken zwaar onder vuur te liggen. Bosch zou zonder het college of de raad te informeren subsidies hebben verstrekt. In zijn brief benadrukt de wethouder dat de keuze om op te stappen al was gemaakt voor dat debat.
Nieuwe levensfase
,,De afgelopen maanden heb ik tot mijn spijt vastgesteld dat het wethouderschap mij minder voldoening en inspiratie is gaan geven", schrijft Bosch in zijn brief. Tijdens het zomerreces besloot hij om te stoppen. Bosch schrijft dat hij ,,ruimte wil maken voor de invulling van een nieuwe levensfase." Hoe dat eruit ziet, wil hij nog niet zeggen. Bosch was sinds 2006 wethouder in Utrecht. Hij is verantwoordelijk voor onder meer wonen, ruimtelijke ordening en de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn. Bosch vertrekt per 1 november.
Moedig
Het college betreurt zijn vertrek. ,,Harrie Bosch heeft met grote inzet veel voor de stad bereikt", liet burgemeester Aleid Wolfsen dinsdag weten. ,,Wij zullen zijn grote inzet zeer missen, we raken een gewaardeerd collega kwijt." Bosch' eigen partij de PvdA noemt het 'moedige' besluit verrassend en spijtig.
Goed bestuurder
Ondanks de ingediende motie van wantrouwen tegen Bosch, noemt ook de oppositie hem in een reactie een goed bestuurder. Volgens het CDA is Bosch de beste wethouder van Utrecht. ,,Hij had een zware portefeuille, maar hij had goed contact met bouwers, aannemers en bewoners." De VVD vindt het jammer, maar respecteert zijn besluit. De SP noemt Bosch ,,een geweldige vent". ,,Maar ik vond hem als wethouder wat ver af staan van de bewoners", aldus de fractievoorzitter.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
In tegenstelling tot wat de SP beweert, denk ik dat de heer Bosch eerder te dicht bij de burgers stond, misschien wel te close. En dat hij ver af stond van de raad maar dat hoort zo in een duaal stelsel. De raad moet over de hoofdlijnen gaan en het college enige vrijheid van handelen geven, dus ook de portefeuillehouder. Het gevolg is dat de verkeerde man zich gedwongen voelt op te stappen en dat degene die eigenlijk had moeten opstappen (dhr. Wolfssen) door de raad mag blijven zitten.
Utrecht moet zich zorgen gaan maken want op deze wijze besturen heeft tot gevolg dat de middel c.q. ondermaat regeert.
Nou, die redt het wel met wachtgeld tot zijn 65e. Een ander die er zelf voor kiest om ,,ruimte te maken voor de invulling van een nieuwe levensfase", moet dat zelf betalen. Nu doet de belastingbetaler dat.
Bosch was de motor in het college. Het stimuleren van de woningbouwproductie, bouw van het stadsdeel Leidsche Rijn en het binnenstedelijk bouwen heeft hij de afgelopen 5,5 jaar getrokken.
Wie hem ook opvolgt zal aan het overnemen van de dossiers nog een pittige klus hebben.