West
Dat blijkt uit eigen onderzoek waar Het Parool zaterdag over publiceerde. De krant verkreeg deze informatie met behulp van de Wet openbaarheid van bestuur. Het stadsdeel West is het meeste geld kwijt aan wachtgeld: bijna 90.000 euro voor zeventien voormalige stadsdeelvoorzitters of -wethouders. De stadsdelen Noord en Zuidoost hebben allebei twee oud-bestuurders die wachtgeld krijgen. Zij staan daarmee onderaan de lijst.
Fusie
Stadsdelen tonnen kwijt aan wachtgeld
De zeven stadsdelen in Amsterdam betalen momenteel gezamenlijk bijna 300.000 euro wachtgeld per maand. Dat gaat naar 53 oud-bestuurders.…
Een van de belangrijkste oorzaken dat zoveel politici wachtgeld krijgen, is de fusie van Amsterdamse stadsdelen eerder dit jaar. Voorheen had de hoofdstad veertien 'deelgemeenten', nu nog maar zeven. Daardoor nam het aantal bestuurders af van 49 naar 35.
Een andere oorzaak is dat er enkele maanden geleden gemeenteraadsverkiezingen waren. Toen moesten veel politici plaatsmaken voor nieuwe bestuurders.
Loopbaanbegeleiding
Verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg van de gemeente Amsterdam wil het grote aantal personen dat wachtgeld krijgt terugdringen, zo laat zijn woordvoerder in een reactie weten. Zo moet er verplichte loopbaanbegeleiding komen. Sommigen zouden aan de slag kunnen binnen de gemeente voor tijdelijke opdrachten. Die zouden dan moeten dienen als opstap naar regulier werk.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Misschien is het een ideen om deze lieden tijdelijk in te delen bij de plantsoenendienst of stadsreiniging. Moet je kijken hoe snel ze weer werk hebben gevonden. Work first!
Hallo Sjoerd
Zou je je oplossing ook kunnen opleggen aan die lieden die jaren in de bijstand zitten en bij mooi weer met kratten pils voor de deur zitten te zuipen? De wachtgelders wachten ergens op een baan, die bijstandtrekkers wachten alleen nog op de uitkering, huursubsidie, zorgtoeslag enz.enz..
Wachten op een baan is sowieso nooit goed.
Niemand komt je een baan aanbieden, daar zal je zelf actief naar moeten zoeken.
En de bijstandtrekkers daar praten we maar niet eens over, daar wordt iedereen in dit land doodziek van.
Voor de duidelijkheid wil ik opmerken dat er een significant verschil is tussen wachtgeld en bijstand ontvangers.
Bijstand = voornamelijk laaggeschoold// wachtgeld = veelal hoger geschoold.
Bijstand = ondervind veel concurrentie o.a. uit de massa immigratie(meestal laaggeschoold of zelfs ongeschoold)// wachtgeld = heeft relatief weinig concurrentie en ondervind geen enkele druk vanuit de immigratiegroepen op de arbeidsmarkt.
Bijstand = voornamelijk keuze uit vuil,vies saai, eentonig, vervelend en soms risico werk voor een laag salaris// wachtgeld = keuze uit leuk, leuker, goed betaald en zeer goed betaald werk.
Bijstand= moet verplicht ook werk accepteren dat onder zijn werkelijk niveau ligt(sollicitatieplicht)// wachtgeld = heeft de vrije keuze om zelfs boven zijn niveau te zoeken(geen sollicitatieplicht).
M.a.w. voor een bijstandsontvanger is het vele malen moeilijker om een passende betrekking te vinden dan voor een wachtgeld ontvanger.
Iemand met wachtgeld moet gezien zijn opleiding, ervaring en staat van dienst in staat zijn om binnen afzienbare tijd een nieuwe betrekking te vinden. Als dit niet lukt binnen enkele maanden (drie of vier) dan is deze wachtgeld ontvanger over het algemeen misbruik aan het maken van de regeling.
Dat zegt niet allen wat over de integriteit van de door het volk gekozen bestuurders maar ook over de kiezers die op deze zelf verrijkende bestuurders gestemd hebben.
Men weet het maar gaat gewoon door.
Als bestuurder namen ze altijd anderen de maat. Desnoods korten op uitkeringen als mensen geen vrijwilligerswerk willen doen.
Ik ben benieuwd hoeveel van deze lieden zinnig bezig zijn en serieus aan het solliciteren zijn. Zo is er ene Dick Jansen in Oud-West die veel op vakantie gaat, momenteel - op wachtgeld.
zo leer je echt je vertegenwoordigers kennen,gewoon een baan nemen er is werk zat.