Uitkering
Op voorstel van minister Ter Horst en staatssecretaris Bijleveld is besloten om tot verdere decentralisatie over te gaan op de terreinen stedelijke vernieuwing, bodemsanering, sociaal beleid, integratie en veiligheidsbeleid. Het geld hiervoor wordt via een decentralisatieuitkering naar het Gemeentefonds overgeheveld. Met het besluit volgt het kabinet het merendeel van de aanbevelingen van de Interbestuurlijk Taakgroep Gemeenten, ook bekend als de commissie d’Hondt, die deze in juni 2008 heeft gedaan. De aanbevelingen vormen een uitwerking van het bestuursakkoord dat het Rijk in 2007 met gemeenten sloot.
Bestuurskracht
Het kabinet stelt dat het nu al mogelijk is om bij wet onderscheid te maken tussen gemeenten, maar wil differentiatie tussen gemeenten alleen toepassen in de daartoe geëigende gevallen. In de uitvoering van taken kunnen in ieder geval verschillen voorkomen. Daarnaast juicht het kabinet het initiatief van gemeenten toe om hun bestuurskracht te vergroten, zoals met het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). In dit kader is het kabinet ook positief over intergemeentelijke samenwerking en gemeentelijke herindeling. Al tekent het wel aan dat dit alleen het geval is als het van onderop komt en wanneer er sprake is van voldoende lokaal draagvlak.
Kabinet zet decentralisatie door
Het kabinet gaat door met het decentraliseren van verantwoordelijkheden van rijk naar gemeenten. Dat laat het ministerie van Binnenlandse…
Een ander goed middel om de bestuurskracht te vergroten is volgens het kabinet het vergelijken van prestaties via bijvoorbeeld www.waarstaatjegemeente.nl.
Lees ook:
MEMO 07.11.2008
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Hoe is dit bericht te rijmen met de plannen rondom de omgevingsvergunningen?