Overbetaalde bestuursleden
Het ministerie van Onderwijs is al bezig meer dan 2 miljoen euro terug te vorderen bij islamitische scholen. Op basis van een rapport van de Onderwijsinspectie komt daar nu nog eens een extra vordering van maximaal 2,5 miljoen euro bij. Het gaat om bestuursleden die zich laten betalen voor werk dat zij niet hebben verricht, dienstverbanden die achteraf zijn uitgebreid, onrechtmatige betalingen voor vervoer van leerlingen en geld voor schoolreisjes zonder lesinhoud.
Kwaliteit zeer zwak
Tot nu toe heeft het ministerie aangifte gedaan tegen het bestuur van SIS Heerlen, SIS Helmond, en Ibn Ghaldoun in Rotterdam. 'Indien de positie van het bestuur onhoudbaar is geworden, zal het ministerie aandringen op vertrek van het bestuur', schrijven Dijksma en Van Bijsterveldt aan de Tweede Kamer. Naast de financiele onrechtmatigheden is bij bijna de helft van de islamitische schoolbesturen de kwaliteit van het onderwijs zwak tot zeer zwak. In de rest van het basisonderwijs is dat 11 procent van de besturen. De staatssecretarissen grijpen daarom in.
Negen op tien islamitische scholen sjoemelt
Van de islamitische schoolbesturen sjoemelt 86 procent met geld. Het islamitisch onderwijs in Nederland is reden tot grote zorg. Dat hebben…
Onder toezicht
De zwakke en zeer zwakke islamitische scholen komen onder intensief toezicht van de Onderwijsinspectie te staan. Dijksma en Van Bijsterveldt willen dat de islamitische scholen zelf een 'breed traject' opzetten om de problemen op te lossen. Daarnaast vragen zij de PO-Raad, de koepel van basisscholen, om advies. Ook werkt Dijksma aan een wet die haar meer bevoegdheden geeft tegen een bestuur op te treden.
Lees ook:
Omstreden roep om religie op openbare scholen (09/06/2008)
Islamistische school daagt wethouder voor rechter (23/07/2008)