De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb hield een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) in november vorig jaar bewust uit de publiciteit door het ‘over de verkiezingen heen te tillen’. Uit het onderzoek bleek dat Rotterdam de wet had overtreden door corona-overtreders te filmen.
Aboutaleb hield kritisch rapport onder de pet
De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wilde publicatie van een kritisch AP-rapport over de verkiezingen heen tillen. De driehoek stemde in.

Interne mail
‘Burgemeester stelt voor om het over de verkiezingen heen te tillen’, valt te lezen in een interne mail die NRC heeft gepubliceerd, nadat deze eerder was achtergehouden door de Rotterdamse politie na een Wob-verzoek van dezelfde krant. De mail van 9 november 2021 bevat een verslag van een driehoeksoverleg van de dag ervoor over de publicatie van het rapport.
Geen toestemming
Het gebruik van camerawagens door de gemeente Rotterdam om te controleren of mensen zich aan het samenscholingsverbod en de afstandsregels hielden was in strijd met de privacywet. De AP wilde deze conclusie van het rapport destijds al naar buiten brengen om andere gemeenten te waarschuwen. Maar daar gaf de politie, na overleg met Aboutaleb, geen toestemming voor.
Noodzakelijk en gerechtvaardigd
Daarop volgde een lang traject, waarin de AP om wederhoor moest vragen en de boetesom moest worden vastgesteld. Het rapport is daardoor nog steeds niet vrijgegeven, al kwamen de conclusies toch al naar buiten. Toen gaven Aboutaleb en de toenmalige wethouder handhaving Bert Wijbenga aan de inzet van de camerawagens 'noodzakelijk' en 'gerechtvaardigd' te vinden, maar ook dat de raad erover geïnformeerd had moeten worden.
Cultuur van achterhouden
Nu wordt duidelijk dat burgemeester Aboutaleb heeft voorgesteld om de publicatie van het rapport ‘over de verkiezingen heen te tillen’. De politiechef en hoofdofficier van justitie stemden ermee in. Die informatie staat niet alleen in de interne mail, maar wordt ook bevestigd door Ben van Hoek, oud-privacyfunctionaris bij de Rotterdamse politie, in een interview met NRC. Hij treedt naar buiten, omdat hij wil dat er een eind komt aan de ‘cultuur van achterhouden’ bij de overheid.
Onjuiste afweging
Achterhouden is precies wat er is gebeurd met de interne mails die de krant al eerder had opgevraagd. Dat was een ‘onjuiste afweging’, zegt de Rotterdamse politie nu. Ze legt de schuld hiervoor echter bij ‘de medewerker die het Wob-verzoek in behandeling heeft genomen’. Aboutaleb zei eerder nog tegen NRC dat hij publicatie niet wilde verhinderen, maar nu gaat hij niet in op vragen van de krant.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik vind het niet zo schokkend hoor. Verkiezingen gaan niet over de beoordeling van een bepaald incident. Dat verkiezingen niet vervuild moeten worden met aan verkiezingsprogramma's ondergeschikte incidenten (jes), lijkt mij een legitieme bestaande praktijk. (Maar ja, dat mag je niet hardop zeggen natuurlijk!)
SCHANDE!!