Flevoland begint een doorsnee provincie te worden. Van oudsher heeft de provincie, die op 1 januari zijn dertigste verjaardag viert, naar verhouding meer kinderen en minder ouderen dan de rest van het land. ,,Maar de verschillen worden kleiner'', aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.
Flevoland is met 30 jaar volwassen
De jongste provincie van ons land is na dertig jaar te vergelijken met de rest van de provincies.
Immigranten
Flevoland heeft ruim 400.000 inwoners. Dat waren er ruim 177.000 in 1986. De afgelopen jaren groeit de provincie niet meer zo hard als vroeger. Flevoland is niet meer zo in trek om naartoe te verhuizen. Sinds 2011 verlaten meer mensen de provincie dan er vanuit andere provincies komen wonen. Dat de bevolking toch groeit, komt vooral door geboortes en voor een deel ook door immigranten.
Vergrijzing
In de beginjaren waren het vooral jonge volwassenen die in steden als Almere en Lelystad kwamen wonen. Maar inmiddels keren mensen tussen de achttien en de dertig Flevoland de rug toe. Dertigers verhuizen veel minder naar de provincie. Daardoor begint ook Flevoland te vergrijzen.
Hogere opbrengst
De provincie speelt nog steeds een belangrijke rol in de Nederlandse landbouw. De boerderijen in Flevoland zijn groter en hebben een hogere opbrengst dan in de rest van het land. Het aantal landbouwbedrijven in de provincie is sinds 1986 veel minder hard gekrompen (30 procent) dan in de rest van Nederland, waar ruim de helft is gestopt. Flevoland is volgens het CBS nog net zo belangrijk voor de Nederlandse akkerbouw als dertig jaar terug. Nog steeds is 12 procent van de Nederlandse akkerbouw er gevestigd. (ANP)