Advertentie

Ondermijningsbrigade treft veel misstanden aan

Het gaat vooral om ondergronds bankieren, gesjoemel met kassa's, illegale werknemers en uitbuiting van werknemers.

ANP
16 november 2022
Arrestatie
Killian Lindenburg/ANP

De speciale Ondermijningsbrigade, die in Amsterdam bezig is aan een proef rond het bestrijden van ondermijnende activiteiten, heeft tussen 1 september 2021 en 1 september dit jaar meer dan 100 aanvragen gehad om ergens controle uit te voeren.

Vergunningen ingetrokken

Dat is in 69 gevallen gebeurd, op 197 adressen bij 212 ondernemingen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema aan de gemeenteraad. Bij deze controles is een veelheid aan misstanden aan het licht gekomen, zoals ondergronds bankieren, gesjoemel met kassa's, illegale werknemers, uitbuiting van werknemers en het verkopen van nep-merkartikelen. Daartegen is opgetreden, onder meer door boetes en het intrekken van vergunningen, aldus Halsema.

Samenwerking

De Ondermijningsbrigade is een samenwerking van de gemeente Amsterdam, de Amstelland-gemeenten, de politie, de Belastingdienst, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Arbeidsinspectie, de Immigratie en Naturalisatiedienst, het UWV, de Douane, de FIOD en de Koninklijke Marechaussee.

Kwetsbaar

Hun onderzoek richt zich vooral op bedrijfstakken die kwetsbaar zijn voor malafide of ondermijnende praktijken, zoals de horeca, Money Transfer Organisations (geldagentschappen), de souvenirbranche, logistieke bedrijvigheid, juweliers en de kledingsector. Begin 2023 wordt beslist of de Ondermijningsbrigade door mag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie