Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeente Amsterdam stopt met reageren op X

Eerder stopte het vervoersbedrijf GVB en de omroep KRO-NCRV al met X. De Europese commissie plaatst sinds november geen advertenties meer.

Vlag van Amsterdam
− Shutterstock

De gemeente Amsterdam stopt met reageren op het sociale medium X om 'de vele haatdragende uitingen op dit platform'. De gemeente zet de reactiemogelijkheid uit. Wel blijft Amsterdam X gebruiken om informatie te plaatsen.

GVB stopte al eerder

'Je kunt nog steeds reageren en meldingen doen via de telefoon, http://www.amsterdam.nl en onze andere social mediakanalen', meldt de gemeente, die ook actief is op Instagram, LinkedIn en Facebook. Eerder dit jaar maakte het Amsterdamse openbaar vervoersbedrijf GVB bekend te stoppen met X als communicatiekanaal. Ook voor de GVB was de aanleiding 'de aanhoudende, veelal anonieme stroom aan haatdragende uitingen en het gebrek aan toezicht daarop door de eigenaar'.

Europese Commissie en omroep

Ook omroep KRO-NCRV is begin dit jaar gestopt met het platform, vanwege de 'aanhoudende, veelal anonieme, haatdragende en ronduit racistische uitingen die op X worden gedaan'. De Europese Commissie besloot in november afgelopen jaar al voorlopig geen advertenties te plaatsen op het X. Dit is 'om te voorkomen dat de commissie reputatieschade oploopt' door de grote hoeveelheid nepnieuws die er via dit kanaal wordt verspreid, aldus een woordvoerder. De Europese Commissie stelde dat er een 'toename van haatberichten' valt te signaleren op X en dat dit de 'effectiviteit van de communicatie' van de Europese Commissie teniet doet.

Universiteiten stoppen ook

Ook de Universiteit Utrecht (UU) is klaar met 'desinformatie, nepaccounts en online intimidatie' op X en maakt niet langer gebruik van het platform. De universiteit moedigt in een bericht op de eigen website ook 'alle leden van onze academische gemeenschap' aan om 'de redenen voor het besluit om te stoppen met X in overweging te nemen bij hun eigen gebruik van het medium'.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Een andere reden die de UU noemt om te stoppen met communicatie via het voormalige Twitter, is dat het bereik daarvan de afgelopen jaren zou zijn afgenomen. Andere platforms, zoals LinkedIn, zijn nuttiger voor de instelling. Volgens de universiteit is het tegenwoordig op X 'moeilijk om constructieve en zinvolle dialogen te voeren'. Het account @UniUtrecht bestaat nog wel, zodat oudere berichten teruggelezen kunnen worden. Er komen echter geen nieuwe tweets meer op en de communicatiemedewerkers reageren ook niet meer op berichten van anderen. Eerder dit jaar besloot ook de Universiteit Twente te stoppen met X. De universiteit in Enschede had de indruk dat berichten niet goed meer werden gelezen en geeft nu de voorkeur aan LinkedIn en Instagram.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. D.

X is geen fatsoenlijk social media kanaal meer maar een bodemloze put van racisme, haat, complottheoriën en ellende. Geen fatsoenlijke organisatie of persoon zou daar meer mee geassocieerd moeten willen worden.
Met dank aan rechtsextremist Musk.

Op 3 juli 2024, 11:16
T. Simpelmans

Komen we natuurlijk wel bij de vraag wat na alle privatiseringen nog een fatsoenlijke organisatie is.

Op 3 juli 2024, 20:03
Bert Bakker

Julie krijgen dat niet kapot met gecoördineerd zeuren. Daar heb je namelijk het platform en hun modererende medewerking niet meer voor. Ironisch.

Op 3 juli 2024, 22:26
R. D.

Voor Bert Bakker is al die gekkigheid en wappinisme op X natuurlijk heerlijk, kan die zich lekker mengen met gelijkgestemden.

Op 4 juli 2024, 09:33
Bert Bakker

Statist.

Op 5 juli 2024, 05:23
Bert Bakker

Zurigheid en het vingertje. Ziehier waarom jullie op de weg naar de uitgang zitten.

Op 5 juli 2024, 05:28

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

ad comes here

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in