Advertentie

Wetenschappelijk bewijs: Wilders en Baudet populisten

Populisme is nauwkeurig vast te stellen aan de hand van het taalgebruik van politici, zo laat het proefschrift zien waarop Carola Schoor cum laude promoveerde. In Nederland doen Geert Wilders, Thierry Baudet en Emile Roemer nauwelijks voor elkaar onder.

31 augustus 2020
Geert-Wilders.1.jpg

Populisme is nauwkeurig vast te stellen aan de hand van het taalgebruik van politici, zo laat het proefschrift zien waarop Carola Schoor cum laude promoveerde. In Nederland doen Geert Wilders, Thierry Baudet en Emile Roemer nauwelijks voor elkaar onder.

Schoor introduceert een nieuw analysemodel voor populisme en politieke stijl. Ze ontleedt politieke presentaties als een mix van populisme, elitisme en pluralisme. Wetenschappers waren het nooit echt eens over wat populistisch was en wat niet. Door de relatie met de onderliggende taalstructuur is dat volgens haar nu veel duidelijker.

 

Vleugje elitisme

In Nederland vergeleek Schoor de stijlen van drie politici in de verkiezingen van 2017: Geert Wilders, Thierry Baudet en Emile Roemer. Alle drie blijken ze volgens haar ‘volwaardige populisten.’ Zo heeft Wilders een prototypische populistische stijl, niet alleen in 2016/2017, maar ook al in 2012. Van alle geanalyseerde politici is bij hem – en bij de Brit Nigel Farage – het populisme het duidelijkst aanwezig en het sterkst verankerd. Baudet combineert volgens het proefschrift zijn populisme met een vleugje elitisme. Maar hij is veel minder elitistisch dan op eerste gezicht lijkt, en veel populistischer dan bijvoorbeeld Boris Johnsson. ‘Zijn stijl komt dicht bij die van Trump tijdens zijn presidentschap’, aldus Schoor. ‘Baudets stijl in 2017, 2018 en 2019 is ongeveer gelijk. De omstandigheden waren voor hem ook min of meer hetzelfde; een beginnende partij die zijn plek moet veroveren in de Nederlandse politieke arena. Baudets stijl is daarvoor heel geschikt: hij profileert zich als duidelijk anders dan alle Nederlandse mainstream politici én zijn populistische tegenstrever Geert Wilders.’

 

Trump

Emile Roemer, die Schoor ook onder de loep nam, combineert net als Bernie Sanders in de Verenigde Staten en Jeremy Corbyn in het Verenigd Koninkrijk, populisme met pluralisme. Hij is echter, net als Baudet, veel populistischer dan politici met eenzelfde stijlmix in de VS en het VK. Schoor: ‘Het populisme lijkt dus in Nederland dieper doorgedrongen dan in de VS en het VK, hoewel Trump als president natuurlijk een veel groter stempel drukt op de politiek in de VS dan de alle populisten in Nederland bij elkaar.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet
Maar, wat is nu het (wetenschappelijk) bewijs?

Een waaruit blijkt eenduidigheid onder de wetenschappers dat dit bewijs en de systematiek onderschreven worden?

Het klinkt nu als onvervalst... populisme!
Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@Malle pietje: het wetenschappelijk bewijs!? Ik zou zeggen: koop het proefschrift waar dit item over gaat en dan heb je het in handen. Misschien wordt je nog een slimme malle pietje.
Ben
In de nieuwsbrief van 31-8 ging het over referenda en de conclusie dat laag opgeleiden alleen voor waren en toevallig of niet op deze partijen zouden stemmen!

Een wetenschappelijk onderzoek was er voor nodig wat geschreven is naar een gewenste uitkomst? Net zoals dit popie onderzoek.

Razend benieuwd naar het onderzoek en het rapport ben ik. Ik kan de politieke kleur van de steller eruit proeven, het druipt er vanaf! Niets op tegen hoor, begrijp me niet verkeerd.

Ik denk dat de mensen die tegen het referendum van de EU grondwet misschien wel de slimste waren..... die dachten na en vroegen door, maar kregen geen antwoorden.
Cor / beleidsmedewerker
Jammer dat deze mevrouw Mark Rutte niet in haar onderzoek heeft meegenomen. Als er één populist is, is hij het wel.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Ik wed dat Rood hesje het proefschrift het ook niet in zijn bezit heeft, laat staan dat hij het gelezen heeft.
2C
Ben eigenlijk wel benieuwd naar een link naar dit proefschrift. Alles hangt natuurlijk samen met hoe je 'populisme' definieert of wenst te definieren. Dit kun je natuurlijk allerlei wetenschappelijke tintjes geven. Het is overigens de vraag of het verstandig is om een wetenschappelijk onderzoek te koppelen aan een begrip dat een negatieve connotatie geniet en daarmee per definitie subjectief is. Heeft misschien weinig te maken met objectieve wetenschap bedrijven.
Ton Zapateros / ambtenaar
Het gaat weer tegen de verkiezingen aan. De rituele dans van het verwijten en vingerwijzen is weer begonnen. De drama's voor het stemvee worden weer opgevoerd om dat af te leiden van wat er daadwerkelijk aan de hand is... Immers intussen wordt alles in stelling gebracht om een van de meest discutabele, ondemocratische en in de kern niet legitieme operaties sinds vele decennia in ons kikkerlandje ten uitvoer te brengen... het fundamenteel en systematisch aantasten en ondermijnen van onze opgebouwde pensioenrechten! Het gaat om miljarden euri die ons allen rechtens toekomen maar die ons op slinkse wijze worden afgenomen. Niemand in dat Haagse pluche heeft de euvele moed om dat eens fundamenteel aan de kaak te stellen en daarbij goed door te pakken. Politici spreken met gespleten tongen. Was het niet Voltaire die ooit schreef: "wat maakt het nu uit of je door ratten of leeuwen verscheurd wordt." En eerlijk gezegd lopen er volgens mij ook genoeg wolven in schaapskleren rond in de Haagse arena.
johan / fietsersbond Amsterdam
Dit de link naar het proefschrift: https://doi.org/10.26481/dis.20200824cs
Hans / afdelingsmanager
Het kan - wetenschappelijk - wel zo zijn dat bijvoorbeeld Baudet een populist is; met betrekking tot de energietransitie heeft hij het qua kosten en (ontbrekend) draagvlak veel beter gezien dan opponenten als Klaver en Jetten. Dat telt en blijft hangen; zo nodig herinnert hij je er zelf weer aan.
2C
@Hans

Op het gebied van energie en klimaat zijn juist personen als Jesse Klaver en Rob Jetten zeer 'populistisch' bezig door de kosten te bagatelliseren en te doen alsof de energietransitie zich makkelijk terugverdient. Zo zie je maar, 'populisme' is zeer relatief.

Advertentie