of 64120 LinkedIn

Raadsvergadering Valkenswaard ‘in reprise’

Toneel- en theatergroepen kunnen tegenwoordig alleen maar op zeer beperkte schaal optreden voor weinig publiek. Hoe anders is dat voor de raadsleden van de gemeente Valkenswaard. Zij mogen hun voorstelling van vorige week volgende maand nog eens (digitaal) opvoeren voor een groot publiek.

Toneel- en theatergroepen kunnen tegenwoordig alleen maar op zeer beperkte schaal optreden voor weinig publiek. Hoe anders is dat voor de raadsleden van de gemeente Valkenswaard. Zij mogen hun voorstelling van vorige week volgende maand nog eens (digitaal) opvoeren voor een groot publiek.

Niet alles opnieuw
De raadsfracties mogen donderdag 11 juni op herhaling, omdat de livestream van de vergadering van vorige week niet goed werkte en daarmee voor niemand te volgen was. De vergadering is daardoor juridisch ongeldig en daarmee ook de besluitvorming. Dat meldt het Eindhovens Dagblad. Gelukkig hoeven de raadsleden geen spoedcursus toneelspel te volgen, want alles hoeft niet exact te worden nagespeeld. Agendapunten en moties worden opnieuw in stemming gebracht en raadsleden mogen uitgebreide stemverklaringen afleggen.


Probleem met openbaarheid
Vorige week was al tijdens de vergadering bekend dat het geluid van de livestream niet werkte. Er zat geen pers en publiek in de zaal, want vanwege de coronamaatregelen zijn die niet welkom. Daarmee was de vergadering niet openbaar meer, maar burgemeester Anton Ederveen besloot niettemin om de vergadering door te zetten. Tijdens de vergadering wees Fred Emmerik, fractievoorzitter van Samen voor Valkenswaard en voorzitter van het presidium, de burgemeester al op het probleem met de openbaarheid, maar die liet zich daar niet door leiden.

'Eerst schorsen'
Een dag later werd de rechtsgeldigheid in twijfel getrokken door meerdere raadsleden. Emmerik drong er bij Ederveen en de griffier op aan om de rechtsgeldigheid te onderzoeken. Na juridische consultatie, ook bij de VNG, bleek de vergadering inderdaad ongeldig te zijn en opnieuw te moeten. Emmerik zegt tegen het Eindhovens Dagblad dat hij hoopt dat de burgemeester de volgende keer eerst schorst voor hij het te besluit neemt ‘dat het wel kan’. ‘Je moet zoiets zeker weten en niet dénken het zeker te weten.’ Ederveen bood later op Twitter zijn excuses aan.

Onderzoek naar andere raadsvergadering
Is daarmee de kous af? Neen, want volgens het regionale dagblad zijn er nu ook twijfels over de rechtsgeldigheid van de eerste vergadering in coronatijd, op 30 april. Enkele raadsleden namen daar digitaal aan deel en mochten wel meepraten, maar niet meestemmen over besluiten. Ederveen heeft de opdracht gekregen om ook hier juridisch na te trekken of deze procedure wel goed is verlopen.

UPDATE 4 JUNI
Burgemeester Anton Ederveen laat in een reactie weten dat het ‘geen besluit mijnerzijds is geweest om door te vergaderen’. ‘We hebben er met elkaar onvoldoende bij stil gestaan en doorvergaderd zonder erover van gedachten te wisselen. Achteraf bezien had ik beter het initiatief kunnen nemen te schorsen voor overleg, en dat heb ik ook zo aangegeven in het presidium.’ Ook is volgens Ederveen niet pas na aangeven van raadsleden een onderzoek gestart, maar ‘was dat vrijdagochtend al door de griffier en mij in gang gezet’. ‘Het excuus op Twitter volgde op maandagavond meteen na het resultaat van dat onderzoek (nadat ik eerst de raad daarover had geïnformeerd).’ Volgens Ederveen heeft ‘een enkele fractievoorzitter dinsdagavond gevraagd zekerheidshalve na te gaan of de vergadering van 30 april wel rechtsgeldig was’. Maar de burgemeester zegt geen opdracht te hebben gekregen om juridisch die vergadering na te laten gaan. ‘Ik heb dat zelf in het presidium aangegeven te zullen gaan doen.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.