of 63606 LinkedIn

Politie wil geen bewapende Boa's

De politie wil meer en beter samenwerken met buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), maar 'het geweldsmonopolie, dat blijft wat de politie betreft voorbehouden aan het korps'. Dat staat in de maandag naar de Tweede Kamer gestuurde notitie ‘Boa en politie, niet naast elkaar maar met elkaar’.
5 reacties

De politie wil meer en beter samenwerken met buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), maar 'het geweldsmonopolie, dat blijft wat de politie betreft voorbehouden aan het korps'. Dat staat in de maandag naar de Tweede Kamer gestuurde notitie ‘Boa en politie, niet naast elkaar maar met elkaar’.

Wapenstok of pepperspray
Boa's willen uit veiligheidsoogpunt standaard een wapen dragen, zoals bijvoorbeeld een wapenstok of pepperspray. Ook willen ze een bodycam. Vooral over de aanstaande jaarwisseling maken ze zich zorgen. 'Boa’s hebben niet voldoende middelen om de orde te handhaven en zichzelf te verdedigen. Hierdoor lopen ze te veel risico wanneer ze te maken krijgen met vuurwerk en geweld', liet de Nederlandse BOA Bond eerder deze maand al weten.

Uitzondering

Nu hebben alleen sommige opsporingsambtenaren bij uitzondering wapens, zoals bijvoorbeeld boa’s die in een buitengebied werken, in hun werk grotere risico’s lopen en niet op back-up van de politie kunnen rekenen.

Principieel

De politie ziet er niets in om alle boa's te bewapenen. 'Het geweldsmonopolie hoort bij de politie. Het is een onderscheidend criterium in de samenwerking met onze partners. Dat is een principieel standpunt waar wij aan hechten', aldus korpschef Erik Akerboom. Hij zegt de zorgen over de veiligheid van de boa's te delen, maar door betere samenwerking zouden die volgens hem grotendeels weggenomen kunnen worden. 'De komende tijd gaan we kijken hoe we de samenwerking kunnen intensiveren. Bijvoorbeeld door meer en betere informatiedeling, door boa’s toegang te geven tot politielocaties en tot onze bedrijfsprocessensystemen.'

Handboeien

Nederland telt ongeveer 23.700 boa's. De meeste werken in het openbaar vervoer of zijn gemeentelijke handhavers. Ruim 4000 van hen hebben handboeien, enkele honderden hebben een wapenstok, pepperspray of een vuurwapen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Nog even en dan ziet het zwart van de BOA's (23.700!!!!) en rijkspolitie. Beide overigens hebben verschillende opleidingsniveaus. Dus is inzet van BOA's voor meer politietaken helemaal niet logisch en zadelt dit de gemeenten ook nog op met extra kosten. Bovendien hebben we al jaren rijkspolitie en geen gemeentepolitie meer. Als er politieagenten bij moeten komen dient het Rijk zelf actie te ondernemen. Er kan daarbij uiteraard wel -met de nodige bijscholing- uit het reservoir BOA's worden geput. Maar wat is eigenlijk op dit moment de stand van zaken rond de digitalisering en productiviteit bij de rijkspolitie?
Door Jan op
Geheel eens met Pierre, maar dan moeten de BOA's het basisschoolniveau gaan ontstijgen door betere opleidingen en selecties òf de politie moet zijn prioriteiten eens gaan verleggen en weer de meest risicovolle BOA- taken op zich nemen.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Beide standpunten zoals hier boven verwoord deugen niet.

De overheid zet haar geweldsmonopolie in op het moment dat dat noodzakelijk is. Of het dan door de politie of door de boa plaats vindt is ondergeschikt.
'Ruim 4000 van hen hebben handboeien, enkele honderden hebben een wapenstok, pepperspray of een vuurwapen. (ANP)'.

Het werkt dus al zo.
Door Pierre (ambtenaar) op
Steeds meer vroegere politietaken worden afgeschoven naar de gemeenten en andere instellingen met de opmerking dat dit geen prioriteit heeft bij de politie.
Met dit afschuiven wordt ook de risico component verplaatst naar andere stakehouders.
De politie zou zich toch moeten realiseren dat dit dan ook consequenties heeft voor de beveiligingsmogelijkheden van de boa's.
Of trek je kop uit het zand of aanvaardt en doe taken waar de risico's groot zijn, ook al heeft dit dan geen 'prioriteit'.
Door Hennie (ambtenaar) op
Korpschef Akerboom begrijpt de zorgen van de Boa's over hun veiligheid maar vindt niet dat zij geweldsmiddelen moeten krijgen. Hij roept op tot een betere samenwerking tussen politie en Boa's. Die taak ligt er echter al sinds de brieven van toenmalig minister Opstelten van 1 juli 2013 en 1 april 2014. Ook daarin geeft het ministerie aan dat de samenwerking tussen Boa's en politie beter moet. Het is jammer dat vier en half jaar later de korpschef nu moet herhalen dat de samenwerking verbeterd moet worden. En dat er onvoldoende gebeurd is in die tijd ligt echt niet aan de Boa's. Hopelijk laat hij het deze keer niet bij woorden.