of 64204 LinkedIn

Knops komt met noodwet voor besluitvorming

Het kabinet komt met een noodwet om gemeenteraden en Provinciale Staten te ontslaan van de verplichting om ook in de coronacrisis bijeen te komen. Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) wil hun tijdelijk de mogelijkheid geven digitaal te vergaderen en te stemmen.
1 reactie

Het kabinet komt met een noodwet om gemeenteraden en Provinciale Staten te ontslaan van de verplichting om ook in de coronacrisis fysiek bijeen te komen. Minister Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) wil het tijdelijk mogelijk maken om digitaal te vergaderen en te stemmen.

Strenger

Knops raadde raadsleden en Statenleden al eerder aan alleen bijeen te komen als dat "strikt noodzakelijk" is en de vergaderingen zo kort mogelijk te houden. Maar het coronavirus heeft in de tussentijd alleen maar meer om zich heen gegrepen en de maatregelen om de pandemie te beteugelen zijn alleen maar strenger geworden.

 

Belang

'Met het oog op de vele gewichtige maatschappelijke opgaven is het van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren,' vindt Knops. Hij komt zo spoedig mogelijk met een wijziging van de wet, die nu nog bepaalt dat de gemeenteraad en de Provinciale Staten alleen kunnen stemmen als ze fysiek in vergadering bijeen zijn. Voorwaarde is wel dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen blijft. Bijvoorbeeld doordat burgers mee kunnen kijken via een videoverbinding. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Dan kunnen gemeenteraden meteen eens wennen aan niet steeds interumperen, want als een raadslid of collegelid dgitaal aan het woord is, moeten de spreekverbindingen van anderen natuurlijk uit staan. Amders is het niet meer te volgen.

Vacatures

Van onze partners