of 63428 LinkedIn

Integriteitsonderzoek in zaak ex-gedeputeerde Vrehen

Volgens NRC sluisde Vrehen als directeur van IKL tonnen aan subsidies door naar eigen bv’s. Hij was naast directeur van IKL ook eigenaar van een aantal bv’s, die voor IKL werkten.
5 reacties

Gouverneur Theo Bovens (CDA) van Limburg wil een onafhankelijk integriteitsonderzoek laten uitvoeren over de gang van zaken rond directeur Herman Vrehen van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen IKL. Bovens nam dit besluit na publicaties in NRC. Boven heeft de Commissie Integriteit van de Limburgse Staten gevraagd om de opzet en de vraagstelling van het onderzoek voor te bereiden.

Statenvragen
De fracties van GroenLinks en D66 in de Limburgse Staten willen opheldering van het provinciebestuur over het vermeende laakbare handelen van de voormalige Limburgse CDA-gedeputeerde Herman Vrehen. Volgens GroenLinks gaan de integriteitskwesties rondom het provinciebestuur in Limburg intussen alle perken te buiten. Beide fracties hebben vragen gesteld over het handelen van Vrehen als directeur van de mede door de provincie gesubsidieerde stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen IKL.

Subsidies doorsluizen

Volgens NRC sluisde Vrehen als directeur van IKL tonnen aan subsidies door naar eigen bv’s. Hij was naast directeur van IKL ook eigenaar van een aantal bv’s, die voor IKL werkten. Als directeur zou hij ruim 127.000 euro per jaar hebben verdiend met een deeltijdbaan bij IKL, dat mede gefinancierd wordt door de Postcodeloterij. De salariëring zou volgens de regels maar maximaal de helft van Vrehens salaris mogen zijn, aldus NRC. De raad van toezicht zou de te hoge beloning door de vingers hebben gezien.

Bosonderhoud
De provincie Limburg deed zaken met een bv van Vrehen voor bosonderhoud. CDA-gedeputeerden, onder wie Ger Koopmans, zorgden er volgens de krant voor dat een bv van Vrehen voorgetrokken werd in bosonderhoud. Een CDA-gedeputeerde sloot alvast een contract hierover met Vrehen, nog voordat de bv in kwestie was opgericht. Voor het bosonderhoud bracht de bv bij IKL kosten in rekening met een opgeld van per uur minstens 20 euro, aldus de krant.

Extern onderzoek
Volgens NRC heeft de raad van toezicht van IKL Vrehen vorige week uit zijn functie ontheven na vragen door de krant en in afwachting van de resultaten van extern onderzoek. Voorzitter Dieudonné Akkermans van de raad van toezicht van IKL, tevens burgemeester van Eijsden-Margraten en voormalig voorzitter van CDA-Limburg, laat in een verklaring weten dat de raad 'een extern, onafhankelijk onderzoek laat doen naar eventuele integriteitsschendingen' bij IKL. 'De raad van toezicht is met de bestuurder-directeur overeengekomen dat hij hangende het onderzoek ontheven is uit zijn functie', aldus Akkermans. De 59-jarige Vrehen liet dinsdag weten dat de berichtgeving door NRC onjuist is en dat hij het onderzoek afwacht.

‘Beschamend’
GroenLinks noemt de gang van zaken voor de provincie dinsdag "beschamend", temeer omdat huidig CDA-gedeputeerde Ger Koopmans onderdeel is van een integriteitsonderzoek in een grondkwestie. D66 wil onder meer weten waarom de provincie in 2014 bosonderhoud gunde aan een bv van Vrehen die toen nog niet eens bestond. Ook D66 is bezorgd over het beeld dat door dit alles van Limburg ontstaat. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ambtenaar op
Ik krijg sterk de indruk dat de integriteitscommissie van de Provincie haar eigen vlees keurt. Dit is niet objectief genoeg meer gezien de hardnekkigheid en de ernst van het probleem. Er moet een zeer kritische commissie ingezet worden die verder van de betrokkenen af staat, dit vraagt voor ingrijpen op landelijk niveau.
Door Southern Comfort op
Excuus, de verwarring is er m.b.t. de Commissie Integriteit (Staten) en het fopspeenvehikel Integriteit Limburg van Theo en co.

Maar goed, je kan je afvragen of die Commissie Integriteit van de Staten de laatste jaren wel naar behoren heeft gefunctioneerd gezien alle onthullingen di al jaren teruggaan en die welke nog gaan komen, want de dossiers liggen in Limburg voor het oprapen.

Daarbij zijn er meer dean voldoende signalen afgegeven aan Statenleden en aan de Commissie waar nul punt nul uit is voortgekomen. Zwijg- en wegkijkcultuur.
Door drs. E. Nabled op
Overigens ruimt de provincie ook graag al uw overtollige en/of in de weg lopende dassen en hun vervelende burchten op, toch, Theo Bovens ?
Door Southern Comfort op
'Boven heeft de Commissie Integriteit van de Limburgse Staten gevraagd om de opzet en de vraagstelling van het onderzoek voor te bereiden.'

Tegen leden van de Commissie Integriteit zijn eerder klachten ingediend en niet alleen i.v.m. meerdere integriteitsschendingen maar zelfs aangifte bij het OM i.v.m. ambtsmisdrijven en verdere strafbare feiten.

Het is een inteeltpoppenkast als je ziet welke functies die leden zelf vervullen in het Limburgse ambtelijk en bestuurlijk landschap.
Door W.F.Willems (pensioen) op
En waar was het weer? In het onbetrouwbaarheidscircuit van de generaliteitslanden.

Vacatures

Van onze partners