of 64231 LinkedIn

Heerenveen stopt met eigen raadsverslaggever

Heerenveen is gestopt met het inhuren van een eigen gemeenteraadsverslaggever die ‘het democratische gat’ moet opvullen dat door afwezige lokale journalistiek ontstaat. De gratis aangeboden stukken van de verslaggever vonden te weinig aftrek bij media.

Heerenveen is gestopt met het inhuren van een eigen gemeenteraadsverslaggever die ‘het democratische gat’ moet opvullen dat door afwezige lokale journalistiek ontstaat. De gratis aangeboden stukken van de verslaggever vonden te weinig aftrek bij media.

Waakhondfunctie onder druk

De proef werd gestart omdat lokale journalistiek wegens problemen steeds minder aanwezig is bij raadsvergaderingen. Lokale media konden de stukken vrijelijk overnemen omdat de 'waakhondfunctie' van de journalistiek in gevaar zou komen. De media deden met de stukken echter niet wat was verwacht, verklaart griffier Ine Jansen tegenover Leeuwarder Courant. (Blendle) 'Het verslag was opgebouwd in blokjes. We dachten dat media daar dan kleine, kortere berichten uit zouden pikken. Dat gebeurde niet.'

Blogs en vlogs 

De fracties, die de gemeenteverslaggever inhuurden, bezinnen zich nu over communicatie over de raadsvergaderingen. Daarbij worden onder meer vlogs en blogs genoemd. Eind maart nemen de fracties een beslissing.  Raadsvergaderingen zijn inmiddels wel live bij te wonen.

Bron: Jasper Mulder, Communicatieonline.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Zendt raads- en commissievergaderingen gewoon uit via internet (ook achteraf nog te bekijken). Doen andere gemeenten ook. Zie bijvoorbeeld www.bloemendaal.nl
Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Waarom niet gewoon concluderen dat men ogenschijnlijk geen behoefte heeft aan die informatie, dan wel vond men het wel makkelijk al die bypasses die de gemeente onderneemt om die informatie aan de "man" (lees: burger) te brengen. Behoefte kan worden gecreëerd dat weet zo'n beetje iedereen die in de communicatie maar ook daarbuiten zit. Hiervoor dient de burger (en aldus de media) wel "onder de indruk" te zijn van de inhoud en de wijze waarop deze tot stand is gekomen. Ellenlange discussies, "lekker belangrijke" taal of zinloze verwijzingen leiden tot "laat maar gaan" en dat is niet goed. Prima als de internetsite hierin kan voorzien met een aansprekende kop boven een bepaalde beslissing en daarop geklikt de "eenvoudige" achtergrond, overwegingen en uiteindelijke beslissing. De ondoorgrondelijkheid van stukken, discussies, politieke spelletjes etc. triggeren nu eenmaal in het geheel niet, maakt mensen alleen maar wars van overheid en haar "spelletjes" (waarom zou men anders zo "moeilijk (in taal etc.)" doen).

Vacatures

Van onze partners