of 63606 LinkedIn

Gros colleges GS breder samengesteld

Zuid-Holland heeft als laatste provincie een collegeakkoord. In het (beoogde) college van Gedeputeerde Staten zitten de meeste vrouwelijke gedeputeerden van alle provincies: vier van de zes.

Zuid-Holland heeft twee records gebroken. Het is de laatste provincie die na de Statenverkiezing van maart een collegeakkoord heeft. Daarnaast heeft het (beoogde) college van Gedeputeerde Staten de meeste vrouwelijke gedeputeerden van alle provincies: vier van de zes.

 

Brede colleges

Dat is dinsdag bekend geworden bij de presentatie van het Zuid-Hollandse collegeakkoord van VVD, ChristenUnie/SGP, GroenLinks, PvdA en CDA. Nu ook Zuid-Holland rond is, kan de ‘eindstand’ worden opgemaakt. Het is duidelijk dat de versnippering ook in de provinciale politiek heeft geleid tot de vorming van bredere colleges. In 9 provincies is het aantal partijen in GS toegenomen. Alleen in Noord-Holland, Zeeland en Friesland is het aantal collegepartijen gelijk gebleven. Nieuw in provincieland is het extraparlementaire college in Limburg.   

 

Meer gedeputeerden

De brede(re) samengestelde colleges vertaalt zich ook in een toename van het aantal gedeputeerden. In de vorige bestuursperiode waren er 59 gedeputeerden; dat aantal is gestegen naar 70. Noord-Brabant en Limburg spannen de kroon met elk 7 gedeputeerden. 51 van de 70 gedeputeerden zijn man (73 procent), 19 van hen zijn vrouw (27 procent). Procentueel is geen sprake van een toe- of aanname in vergelijking met de vorige bestuursperiode; toen vormden 43 mannen en 16 vrouwen de dagelijkse besturen van de provincies.

 

PvdA grote winnaar

De PvdA zit in 11 van de 12 gevormde provincies. VVD en CDA staan op een gedeelde tweede plaats met 10 van de 11 provinciebesturen in de zak. Als de politieke kleur van de gedeputeerden van het Limburgse extraparlementaire college worden meegeteld, staan zij met PvdA op een gedeelde eerste plaats. In dat extraparlementaire college zitten gedeputeerden van CDA, VVD, Forum voor Democratie, PVV, (ex)GroenLinks en GBBL. GroenLinks zit in 8 van de 12 provincies. De ChristenUnie zit in 6 van de 12 provincies op het pluche, en met Zuid-Holland in combinatie met de SGP. De SGP levert in 2 provincies een eigen gedeputeerde. Alleen in Friesland en Limburg doen ook lokale partijen mee in het college; respectievelijk FNP en GBBL.


 Afbeelding

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)Afbeelding

 (klik op de afbeelding voor een vergroting)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johan op
Logisch want FvD moest buiten de deur gehouden worden!