of 59206 LinkedIn

Genomineerden beste lokale bestuurder 2018 bekend

Wie is de beste lokale bestuurder van 2018? Vanaf vandaag kunnen lezers van Binnenlands Bestuur hun stem uitbrengen op één van de tien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Het is dit jaar de tiende keer dat de verkiezing wordt gehouden.

Wie is de beste lokale bestuurder van 2018? Vanaf vandaag kunnen lezers van Binnenlands Bestuur hun stem uitbrengen op één van de tien genomineerden voor deze jaarlijkse titel. Het is dit jaar de tiende keer dat de verkiezing wordt gehouden.

Genomineerden

De tien genomineerden zijn dit jaar drie burgemeesters, drie wethouders, drie gedeputeerden en een commissaris van de koning. De burgemeesters zijn Wobine Buijs-Glaudemans (Oss),
Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) en Martijn Dadema (Raalte). Bij de wethouders gaat het om Lot van Hooijdonk en Linda Voortman - beiden van de gemeente Utrecht - en Renate Richters, wethouder in Eindhoven. Van Hooijdonk won twee keer eerder de prijs voor de Beste Jonge Bestuurder. De gedeputeerden zijn Michiel Scheffer (Gelderland), Floor Vermeulen (Zuid-Holland) en Dennis Straat (Utrecht). De enige commissaris van de koning die genomineerd is, is Clemens Cornielje van de provincie Gelderland. Hij stond twee maal eerder in de top tien.

Vrouwen
Om tot de genomineerden te komen heeft onderzoeksbureau Necker van Naem in opdracht van Binnenlands Bestuur een uitgebreid onderzoek gehouden. Afgelopen maand zijn alle burgemeesters, wethouders, raadsleden, griffiers, gemeentesecretarissen, commissarissen van de koning en leden van Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten benaderd om deel te nemen aan een online onderzoek. De bestuurders van Nederland hebben dit keer 4 vrouwen en 6 mannen genomineerd. Vorig jaar klonk er nogal wat kritiek op de nominaties, toen bleek dat daar geen vrouwen in voorkwamen. Het jaar daarvoor telde de selectie wel drie vrouwen.


Jonge bestuurder
De titel van Beste Jonge Bestuurder zal gaan naar een van de drie genomineerde wethouders: Bas Vollebregt (Delft), Maarten van Ooijen (Utrecht), of Robbert-Jan van Duijn (Aalsmeer). Genomineerden voor de titel Beste Bestuurder van een kleine gemeente zijn burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk, wethouder Roy de Witte vanTubbergen en burgemeester Gerdo van Grootheest van Culemborg.

 

Beste organisatie
Provincies, gemeenten of waterschappen kunnen daarnaast in aanmerking komen om uitgeroepen te worden tot Best Bestuurde decentrale overheidsorganisatie. Voor deze titel zijn drie waterschappen - Rijn en IJssel, Rivierenland en Vallei en Veluwe – voorgedragen. Daarnaast zijn er twee gemeenten genomineerd: De Wolden en Lelystad.

 

Bekendmaking
Vanaf vandaag kan er worden gestemd op de genomineerden voor alle categorieën. De stemming sluit op zondag 13 januari. De bekendmaking is op donderdag 17 januari, tijdens het Binnenlands Bestuur Nieuwjaarsevenement Kompas 2019 in Helmond.


 

Breng hier uw stem uit voor de Beste Lokale Bestuurder 2018

Bekijk hier de profielen van de genomineerden

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robert Hagendoorn (Bestuurslid Vereniging Natuurbehoud Groenpoort) op
Gedeputeerde Vermeulen is een slechte bestuurder die democratische waarden met voeten treedt en met beladtinggeld smijt. Al 2 x in Kanniewaarzijn aan de orde geweest. Een viertal verenigingen heeft een klachtprocedure tegen hem lopen. De koepel van deze verenigingen heet Molenberaad. Ga naar www.molenberaad.nl
Door Hannie Visser-Kieboom (AB lid Waterschap Rivierenland) op
Door wie worden de best bestuurde organisaties voorgedragen? En wat zijn de criteria? Gaat het bijvoorbeeld om het beste bestuur? En betekent dit nu dat als Waterschap Rivierenland deze titel wint, ik als bestuurder behoor bij al die andere topbestuurders?
Door lenie van oss (Huisvrouw) op
Burgemeester in oss Wobine Buis Claudemans ze heeft diepe indruk achtergelaten . ZE WAS HEEL ERG BETROKKEN BIJ SPOORWEG DRAMA .DAT WAT HEEL FIJN .
Door Hnk op
En dan hebben we ook nog Clemens. onze vriend komt altijd weer boven drijven.Netwerker en man met beeld relaties met bedrijven en zoals het een VVD er betaamt: hij zit in committees van aanbevelingen van clubjes die subsidie van de provincie krijgen.Probeerde Ijn vriendje van de VVD Loek Hermans in Zutphen te krijgen, etc. Ook lid van de OLIEBOLLEN top 10
Door Hendrik op
AD, Utrechtsnieuwsblad komen tot een vernietigend oordeel over van Hooijdonk. dit als gevolg van de enorme problemen bij de aanleg van de Uithoflijn. Betrokken wethouders Lot van Hooijdonk (GroenLinks) en Victor Everhardt (D66) hebben het volgens de jury niet goed gedaan en scoren onvoldoende.

binnenlandsbestuur nomineert deze OLIEBOL dus. Waarschijnlijk vanwege haar blonde haar......
Door Karel van Klaveren op
Burgemeester Aboutaleb heeft ieder contact met zijn 2 dochters verbroken. Omdat ze een relatie zijn aangegaan met een niet-Moslim.
Wanneer stoppen we nu eindelijk eens met het ophemelen van deze bestuurder die in eigen huis niet eens de partijen bij elkaar kan houden?
https://mobile.twitter.com/Terphuis
Door Bannink op
@Wolsink: Bengevoort heeft wel wat bereikt, hij liet samen met zijn wethouder vervuilde grond dumpen in een natuur plas.
Door Wolsink op
Joris Bengevoord als beste bestuurder. Ze bedoelen wellicht de beste lintjes doorknipper. Heeft nog niets bereikt in Winterswijk,
Door Boris op
..net zoiets als de beste oliebol-verkiezing dus. Nietszeggend.
Door Anna op
Bijzonder dat Renate Richters van de gemeente Eindhoven genomineerd is. De wijze waarop zij omgaat met de bezuinigingen binnen haar domein, zijn absoluut geen nominatie waardig. Het verplichte keukentafelgesprek vindt zij kennelijk niet nodig en ondanks dat er inmiddels al een aantal rechtszaken door inwoners van de gemeente succesvol zijn aangespannen inzake de herindicering huishoudelijke ondersteuning, weigert zij het ingezette beleid te herzien (resultaat gericht indiceren ipv indiceren op tijd, en iedereen volgens hetzelfde formuliertje en niet ijken naar de persoonlijke situatie). Mijns inziens is ze vooral bezig met tijdrekken tot de rechter oordeelt dat het totale beleid op de schop moet. Sla het ED er eens op na, zou ik zeggen.

Ik vind het sowieso bijzonder dat de nominaties worden bepaald adhv een online onderzoek waarbij de vragen door de bestuurders zelf worden beantwoord. Komt op mij niet over als objectief onderzoek.