of 63966 LinkedIn

Digitale besluitvorming verlengd tot 1 november

Gemeenteraden, Staten en waterschappen mogen tot 1 november digitaal besluiten nemen. Dat is donderdag bekend gemaakt door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

De mogelijkheid tot digitale besluitvorming door gemeenteraden, Staten en waterschappen wordt tot 1 november verlengd. Dat is donderdag bekend gemaakt.

Tijdelijke wet

De Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming is op 9 april van kracht geworden. De wet geldt tot 1 september, maar kan telkens met twee maanden, bij Koninklijk Besluit, worden verlengd. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft vandaag aan de Kamer laten de wet tot ‘ten minste 1 november’ te verlengen.

 

Zekerheid

‘Door reeds nu te besluiten tot verlenging van de wet, wordt voor het zomerreces zekerheid geboden aan decentrale volksvertegenwoordigingen over het gebruik kunnen blijven maken van de mogelijkheden die deze wet biedt, mocht de situatie na 1 september a.s. daarom vragen’, aldus Ollongren. Over een eventuele verlenging tot na 1 november wordt later besloten.

 

Corona-proof

Gemeenteraden gaan wisselend om met de mogelijkheid om digitale raadsvergaderingen te houden. Sommige gemeenten zijn fysiek, maar in aangepaste vorm, blijven vergaderen. Diverse gemeenten die wel digitale raadsvergaderingen organiseerden, zijn daar inmiddels weer op teruggekomen. Daarbij zijn raadszalen corona-proof gemaakt of er wordt uitgeweken naar andere locaties, zodat de anderhalve maatregel goed in acht kan worden genomen. Publiek en pers zijn bij die fysieke raadsvergaderingen niet welkom. Zij zijn aangewezen op een livestream.

 

Gemis aan interactie

De ervaringen met digitaal vergaderen zijn neutraal tot (gematigd) positief, zo bleek vorige maand uit een tussenevaluatie van de Evaluatiecommissie Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming. Een van nadelen is het gemis aan interactie. Ook komen debatten niet goed van de grond. Er wordt politiek gezien in een demissionaire modus gewerkt, constateerde de Evaluatiecommissie. Alleen de meest noodzakelijke en de minder controversiële punten komen op de agenda.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.