of 64707 LinkedIn

Burgemeester voor 15 minuten

Burgemeester zijn voor 15 minuten, voormalig raadslid Gert-Jan Boels heeft het meegemaakt. Het voormalige raadslid van de gemeente Stadskanaal was donderdag ‘flitsburgemeester’ als een oplossing voor de installatie van nieuwe raadsleden.  Of hij daarmee de kortstzittende burgemeester is, is niet bekend.

Burgemeester zijn voor 15 minuten: Gert-Jan Boels heeft het meegemaakt. Het voormalige raadslid van de gemeente Stadskanaal was donderdag ‘flitsburgemeester’ en zo een oplossing voor de installatie van nieuwe raadsleden. Of hij met 15 minuten de kortst zittende burgemeester is, is niet bekend. 

Geen burgemeester
Stadskanaal zat tijdens de installatie van de nieuwe gemeenteraad nog zonder burgemeester, waardoor niemand de nieuwe raadsleden officieel kon benoemen. De Gemeentewet kent geen uitweg door de situatie. Volgens RTV Noord heeft de gemeente na overleg met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de provincie ervoor gekozen om oud-raadslid Boels te benoemen tot waarnemend burgemeester. Het voormalig raadslid nam zijn taak serieus: hij droeg tussen vijf voor half acht en twintig voor acht de ketting en nam de hamer in de hand, zo meldde de omroep. 


Stokje snel overgenomen 
Boels ging aan de slag en benoemde Goedhart Borgesius als raadslid. Die werd vervolgens ook -als langstzittende raadslid- tot burgemeester benoemd. Vervolgens konden de overige raadsleden worden geïnstalleerd. ‘Het waren vijftien mooie minuten, aldus Boels tegenover de omroep.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wiet ten Doeschate (directeur ixad vormgeving - communicatie - marketing) op
Als ik de Gemeentewet goed lees treden de wethouders pas af als de raad tenminste de helft van de nieuwe wethouders benoemd heeft. In Stadskanaal zullen de wethouders dus nog in functie zijn geweest en zou het voor de hand hebben gelegen dat een van hen als loco de rol van waarnemend burgemeester had vervuld.
Door J.de Prieëlle (oud burgemeester) op
Ik herinner mij dat na het plotseling overlijden van burgemeester Van Rappard van Heemstede, in 1970, het oudste raadslid, mevr. Gaasterland, bij het aantreden van de nieuwe raad eerst zich zelf beëdigde om vervolgens de overige raadsleden te beëdigen.Ik heb dat altijd een wonderlijke constructie gevonden. Het benoemen van een wnd. burgemeester voor zeer korte tijd past beter in het systeem van de Gemeentewet.
Door Kristiaan op
Dat is leuk, na 15 minuten burgemeesterschap recht hebben op wachtgeld :-) de vraag is alleen voor hoe lang dan...
Door loekoek (vm.jur.medewerker gsd) op
Alhoewel de Raad het hoogste orgaan is, blijkt maar al te vaak dat de burgemeester (dus het Rijk) bepaalt. In dit geval voor het Noord-Nederlands Volkstoneel. Weer de pers gehaald, terwijl dit soort zaken in bijv.2002 had kunnen worden meegenomen..
Door Heukers op
Regels, wat regels? Even een toneelstukje opvoeren. De politiek is tenslotte 1 groot theater.

Vacatures

Van onze partners