Advertentie

Ouderen Politiek Actief in 20 gemeenten

De nieuwe partij Ouderen Politiek Actief wil in 20 gemeenten ouderen een stem geven. De Onafhankelijke Partij Alkmaar is daar niet blij mee.

16 september 2013

Een nieuwe politieke partij voor ouderen hoopt volgend jaar maart in zeker 20 gemeenten deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ouderen Politiek Actief (OPA) staat sinds 9 september ingeschreven bij de Kiesraad. De reeds langer bestaande Onafhankelijke Partij Alkmaaer (OPA) is er niet blij mee.

Weg achter de geraniums
,,We willen ouderen ertoe bewegen politiek actief te zijn en hun kennis en vaardigheden beter in te zetten'', aldus voorzitter Dick Schouw maandag. ,,In de Tweede Kamer is Jan de Wit van de SP volgens mij de enige 65-plusser. Het is raar dat ouderen, toch 25 procent van de kiezers, niet op generatiegenoten kunnen stemmen.'' Schouw wil dat OPA uitgroeit tot een platform waar andere ouderenpartijen zich bij kunnen aansluiten. 'Ouderen - Weg achter die geraniums' wordt de leus.

50Plus
OPA is een initiatief van leden van de partij 50PLUS, onder wie Hetty Jense en Olaf Tulen. In april spraken ze al de hoop uit in de vier grote steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Daar komen nu steden als Roermond, Breda en Almere bij.

Oudkerk mogelijk lijsttrekker
De oprichtingsvergadering van OPA was zondag in de woning van oud-Provo Luud Schimmelpennink in Amsterdam. Oud-PvdA-Kamerlid en voormalig wethouder van Amsterdam Rob Oudkerk is gevraagd of hij lijsttrekker wil worden in zijn gemeente. Oudkerk heeft dat verzoek in overweging, aldus voorzitter Schouw.

Stemmen op persoon
,,We willen ook bereiken dat er meer belangstelling komt voor de personen in de politiek. Dat kiezers niet zo zeer stemmen op een partij, maar op een persoon'', zei hij. ,,Vaak houdt na het stemmen het denken op. Als je op een persoon stemt met wie je je kan identificeren, dan blijf je zo'n politicus eerder volgen.''

Oudere OPA
De reeds tien jaar bestaande Onafhankelijke Partij Alkmaar liet in augustus al aan Binnenlands Bestuur weten stappen te zullen ondernemen wanneer Ouderen Politiek Actief zich met dezelfde afkoring zou laten inschrijven bij het kiesregister. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie