De circa zestig Irakezen die in Ter Apel protesteren tegen hun uitzetting, willen hun actie niet verplaatsen naar Den Haag. Een aanbod van onder andere de gemeente Vlagtwedde om te zorgen voor busvervoer, is door de asielzoekers afgeslagen.
Irakezen Ter Apel willen niet naar Den Haag
Dat aanbod van gemeente, ministerie, COA en IND slaan ze af. Ze vrezen direct te worden opgepakt en uitgezet.
Groep ‘kan niet terug’
De Irakezen zijn uitgeprocedeerd, hebben geen verblijfsvergunning gekregen en moeten terug naar Irak. De groep in Ter Apel zegt dat ze niet terug kan. ‘Daar wacht ons de dood’, benadrukt de woordvoerder. Uit protest tegen hun uitzetting bivakkeren de asielzoekers sinds dinsdagmiddag in tenten op het terrein van het aanmeldcentrum in Ter Apel.
WC’s en vuilnisbakken
De gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, heeft de protesterende Irakezen twee mobiele wc's en vuilnisbakken gegeven ‘uit oogpunt van hygiëne en orde’. Volgens een gemeentewoordvoerster verloopt het protest rustig en zonder overlast. Ze zitten in Ter Apel echter op de verkeerde plek, aldus de woordvoerster, omdat de beslissing waartegen ze protesteren in Den Haag is genomen.
Aanbod afgewezen
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, de Immigratie en Naturalisatie Dienst, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de gemeente hebben aangeboden om de groep naar Den Haag te brengen. Dat aanbod hebben de actievoerders afgewezen. ‘We denken dat we daar direct opgepakt worden omdat we geen toestemming hebben te demonstreren’, zegt hun woordvoerder. ‘We weten dat de minister de verantwoordelijke is. Maar hier zitten het aanmeldcentrum en vertrekcentrum voor vluchtelingen. Hier worden de mensen dagelijks op straat gezet.’
COA beraadt zich op stappen
Het is nog onduidelijk of de gemeente Vlagtwedde, waaronder Ter Apel valt, zal ingrijpen. Volgens de woordvoerster is het terrein waarop de tenten staan, eigendom van het COA. Het COA zei woensdag zich te beraden over eventuele stappen.
1100 Irakezen zonder verblijfsvergunning
Volgens cijfers van minister Gerd Leers van Immigratie, Integratie en Asiel zijn er in Nederland nog ongeveer 1100 Irakezen zonder verblijfsvergunning. Tot en met maart van dit jaar zijn ongeveer 180 Irakezen vrijwillig teruggegaan, vorig jaar waren dat er ruim 800.
Fatsoenlijke opvang
De Irakezen willen dat opnieuw naar hun asielverzoek wordt gekeken en dat ze fatsoenlijke opvang krijgen. Volgens minister Leers heeft hij ze niets meer te bieden. Ze hebben geen verblijfsvergunning meer en zijn dus illegaal in Nederland, concludeert Leers in een verklaring die woensdag aan de actievoerders werd overhandigd. Alleen als ze meewerken aan vrijwillige terugkeer, kan het ministerie voor tijdelijke opvang zorgen.