Advertentie

Mondkapjesplicht komt 'zo snel mogelijk', zegt Rutte

Het kabinet wil daarmee ‘een slepende discussie voor eens en altijd beslechten’. Tot dusver geldt alleen een ‘dringend advies’ om zo'n mondmasker te dragen.

13 oktober 2020
mondkapjes-amsterdam.jpg

Het dragen van een niet-medisch mondkapje in openbare binnenruimtes wordt verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond aangekondigd. De verplichting moet er ‘zo snel mogelijk’ komen.

Gedeeltelijke lockdown
De verplichting maakt deel uit van wat Rutte een ‘gedeeltelijke lockdown’ noemt. Die houdt, naast de mondkapjesplicht, ook in dat de horeca voorlopig dicht gaat, alcoholverkoop 's avonds en 's nachts wordt verboden en dat er een streep gaat door koopavonden.

Juridisch lastig
Het kabinet wil daarmee ‘een slepende discussie voor eens en altijd beslechten’. Tot dusver geldt alleen een ‘dringend advies’ om zo'n mondmasker te dragen. Dat blijft zo totdat het juridisch geregeld is. Volgens de premier is het ‘juridisch lastig’ om het mondkapje verplicht te stellen in openbare ruimtes zoals scholen, bibliotheken, winkels en musea. Het moet ‘zo snel mogelijk’ wettelijk geregeld zijn.

Coronawet
Vermoedelijk wordt de draagplicht vastgelegd in de coronawet, die al door de Tweede Kamer is aangenomen. Hiervoor is een ‘haakje’ opgenomen in de wet, maar de coronawet moet nog door de Eerste Kamer worden behandeld. Coronaminister Hugo de Jonge weet niet of de senaat genoeg haast maakt, namelijk voor de eerste week van november.

‘Sowieso íets’
Het kabinet gaf twee weken geleden het dringende advies om mondkapjes te dragen in openbare ruimte. ‘Dat gaf onvoldoende duidelijkheid’, zei Rutte. Daardoor ontstond veel discussie en daar wil het kabinet nu een eind aan maken. Lange tijd hield het kabinet de algemene inzet van niet-medische mondkapjes af, omdat de experts waarop de ministers zich baseren zeiden dat ze weinig nut hadden. ‘Het doet sowieso íets’, zegt Rutte nu. ‘En je zit nu in een fase waarin je zegt: alle ietsen doen iets.’ (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik
En WEER onduidelijke communicatie. Wie weet in de praktijk nou in godsnaam wat "openbare/publieke binnenruimtes" zijn? Afgezien van de naar schatting, wat is het, 2.1 miljoen laaggeletterden in NL, snap ik het als universitair opgeleide ook niet.
Bert
Een ja, maar niet voor mij cultuur. Rond carnaval lekker naar Ischl en tijdens de zomervakantie heerlijk in Italië geweest. En maar zwaaien naar oma achter het raam op twee hoog. Kijk eens in de spiegel
Bart / ambtenaar
Waarom zegt hij niet gewoon, wij willen drie dingen

1. dat iedereen een mondneuskapje draagt. behalve als je thuis bent.

2. Houdt 1,5 meter afstand tot iedereen. enige uitzondering is als je een huishouden deelt.

3. ben je verkouden blijf altijd thuis.Draag je geen mondkapje, moet je straks niet zeuren als je je baan verliest.Onze nationale crisismanager blinkt nu (helaas) vooral uit in vage communicatie en management termen. Nederland verdient beter.
Advertentie