Advertentie

Staking ov op 15 maart maakt stemmen moeilijker

De Oogvereniging waarschuwde dat de voorgenomen ov-staking op 15 maart het voor blinden en slechtzienden moeilijker maakt om te gaan stemmen

02 maart 2023
Verkiezingen op 15 maart 2023
Shutterstock

Het ministerie van Binnenlandse Zaken deelt de zorgen van bijvoorbeeld mensen met een beperking over een geplande staking in het openbaar vervoer tijdens de Provinciale Statenverkiezingen. Het hamert erop dat iedereen die dat wil moet kunnen gaan stemmen en merkt op dat sommigen daarvoor afhankelijk zijn van het streekvervoer.

Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Publiek Netwerk in opdracht van Gemeente Gooise Meren
Ervaren Adviseurs Ruimtelijke Ordening

Teammanager Beheer

JS Consultancy
Teammanager Beheer

Onbelemmerd

Niet alleen kiezers, maar ook stembureauleden en gemeenteambtenaren kunnen aangewezen zijn op een bus om bij het stemlokaal te kunnen komen, aldus een woordvoerder. 'Tegelijkertijd respecteert het ministerie uiteraard het stakingsrecht. Het is aan de bonden om deze signalen en het belang van zo onbelemmerd mogelijke verkiezingen mee te wegen.'

Blinden en slechtzienden

De Oogvereniging waarschuwde eerder dat de voorgenomen ov-staking op 15 maart het voor blinden en slechtzienden moeilijker maakt om te gaan stemmen. Zij kunnen vaak maar op een beperkt aantal stembureaus terecht waar extra hulpmiddelen beschikbaar zijn om ze te helpen hun stem uit te brengen. Dat kan betekenen dat zij wat verder moeten reizen.

Overleg

Een woordvoerder van vakbond FNV zegt dat er nog overleg is over het wel of niet laten doorgaan van de staking op 15 maart. 'Het heeft onze aandacht, maar we kunnen nog geen garantie geven over wat het gaat worden.' (Redactie/ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie