Advertentie

Zeger van der Wal: ‘Sobere bureaucraat helpt innovatie’

Hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal gaat in zijn minicollege in op de wijze waarop overheidsmanagers opereren in tijden van crisis, die complex en vol onzekerheden zijn.

15 april 2020
Zeger-van-der-Wal-2.jpg

In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).

Hoogleraar bestuurskunde Zeger van der Wal gaat in zijn minicollege in op de wijze waarop overheidsmanagers opereren in tijden van crisis, die complex en vol onzekerheden zijn. Dan zijn drie managementvaardigheden cruciaal: beïnvloeding van stakeholders door met name handige framing en het inzetten van onorthodoxe verleid- en verkooptechnieken, politieke behendigheid om (uitgeputte) politieke bestuurders toch te kunnen blijven tegenspreken op het gevaar af dat je wordt afgestraft, en het stimuleren van innovatief gedrag. Bij dat laatste kunnen, hoe paradoxaal ook, traditionele bureaucratische kwaliteiten goed van pas komen en juist bijdragen aan het realiseren van innovaties en effectieve nieuwe oplossingen. ‘Het gaat bij innovatie niet alleen om het genereren van out-of-the-box ideeën, maar ook om die realistisch en sceptisch te beoordelen, er één of twee te selecteren en die te implementeren’, aldus Van der Wal. Het zetten van sobere, ervaren projectmanagers naast creatieve genieën helpt in zijn ogen om te voorkomen dat onrealistische ideeën op tafel blijven liggen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Ampt / consultant/trainer/text reviewer
Ook hier weer die Nederlandse misser van out-of-the-box spreken. Kennelijk doet deze fout het al jaren erg goed. Out-of-the-box wordt in het Engels wel gebruikt voor apparaten die je zo uit de doos kunt gebruiken, Dus voor dummies, zeg maar. De juiste uitdrukking is outside the box. Je moet buiten je traditionele hokje treden en op een heel andere manier naar problemen maar vooral oplossingen kijken. Dat blijkt voor veel ambtenaren nog steeds lastig of krijgen ze het met hun superieuren aan de stok.
Advertentie