Advertentie

Caspar van den Berg: ‘Polarisatie na crisis ligt op de loer’

Caspar van den Berg, hoogleraar bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, vraagt zich af of de ‘de-globalisering’ en de nationale lotsverbondenheid die we als gevolg van Covid-19 meemaken een herintroductie van het Nederlandse stabiele consensusbestuur inluidt, zeg maar een terugkeer van het polderen.

28 april 2020
Caspar-van-den-Berg.jpg

In korte minicolleges van ongeveer 8 minuten bespreken hoogleraren bestuurskunde uit Nederland en Vlaanderen wat de corona-crisis betekent voor de bestuurswetenschap en omgekeerd wat de bestuurswetenschap betekent voor het begrip van de crisis en voor handelingsgevolgen. Het betreft een initiatief van de Vereniging voor Bestuurskunde (VB).

Caspar van den Berg, hoogleraar bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, vraagt zich af of de ‘de-globalisering’ en de nationale lotsverbondenheid die we als gevolg van Covid-19 meemaken een herintroductie van het Nederlandse stabiele consensusbestuur inluidt, zeg maar een terugkeer van het polderen. Dat schikken en plooien was door de globalisering immers sterk onder druk komen staan. De gezamenlijke aanpak van de bestrijding van de acute crisis lijkt daarop te wijzen, maar Van den Berg ziet nu al de eerste barstjes in het front ontstaan. ‘De gepresenteerde brede maatschappelijke heroverwegingen geven al het startsein voor discussies over bezuinigingen die veel groepen zullen raken, waardoor onvrede en polarisatie snel terug zullen zijn’, voorziet hij. ‘Veel zal afhangen hoe de lasten over groepen in de samenleving verdeeld zullen worden. Uit de vorige crisis kunnen we afleiden hoe een verdere toename van ongelijkheid tussen sociaal- economische groepen en regio’s stabiel consensusbestuur in de toekomst zullen bemoeilijken.’ Voor definitieve antwoorden is het te vroeg, maar dat politiek en polarisatie op de loer liggen, is volgens hem nu al duidelijk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie