Advertentie

Zes op tien kiezers laat stembus links liggen

Slechts 41,1 procent van de kiezers heeft gisteren zijn stem uitgebracht voor de nieuwe gemeente Meierijstad. De lokale partij Team Meijerijstad is met 11 van de 35 zetels de grote winnaar van deze herindelingsverkiezingen.

24 november 2016

Slechts 41,1 procent van de kiezers heeft woensdag zijn stem uitgebracht voor de nieuwe gemeente Meierijstad. De lokale partij Team Meijerijstad is met 11 van de 35 zetels de grote winnaar van deze herindelingsverkiezingen. Het CDA vergaarde 9 zetels.

Lokalo’s

De overige zeven partijen die aan de herindelingsverkiezingen deelnamen, wisten tussen de een en drie zetels te bemachtigen. Vier van de negen deelnemende partijen waren lokale partijen. Naast het CDA deden in Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel ook de VVD, SP en D66 mee. Die wisten respectievelijk drie, drie en één zetel binnen te halen. De lokale partijen hebben bij elkaar opgeteld met zeventien zetels net iets meer kiezers voor zich weten te winnen dan de landelijke partijen (zestien zetels samen).  


Voorlopig

Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de gemeente openbaar heeft gemaakt. Morgen op 10 uur is er een zitting van het centraal stembureau en wordt de uitslag definitief. In de drie gemeenten werden dit jaar de enige raadverkiezingen van Nederland gehouden. De drie fuseren per januari tot Meierijstad, waarmee een gemeente ontstaat van 78.600 inwoners.


Herindelingsverkiezingen

Bij de laatste (landelijke) gemeenteraadsverkiezingen deden lokale partijen het eveneens erg goed, al wisten ze hun zetelwinst niet altijd te verzilveren in collegedeelname. De opkomst lag bij de raadsverkiezingen van 2014 op 54 procent. Herindelingsverkiezingen brengen normaliter minder kiezers op de been dan reguliere raadsverkiezingen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bas
De PvdA is kennelijk al dood verklaard. Toch deed die partij ook nog mee aan de verkiezingen in Meierijstad. Met 2 zetels als uitslag. Een laatste stuiptrekking ?
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Jan / raadsadviseur
...en met die twee zetels van de PvdA komen de landelijke partijen vertegenwoordigd in de raad weer op een nipte meerderheid, nl 18 zetels van de 35
Uw emailadres wordt enkel gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is enkel zichtbaar voor de redactie.
Advertentie