Advertentie

LIVEBLOG CORONA 1 APRIL 2020

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.

01 april 2020
Corona-krantenkop-shutterstock-1656076474.jpg

In dit liveblog houdt Binnenlands Bestuur naast de reguliere berichtgeving een chronologisch overzicht bij van het laatste nieuws over het coronavirus en de gevolgen voor decentrale overheden.


20.00: Corona kost Amsterdam meer dan anderhalf miljard

De coronacrisis kost de regio Amsterdam 1,6 miljard euro per maand, schrijft het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het college baseert dat op economisch onderzoek dat in zijn opdracht is verricht. Het gemeentebestuur wil in aanvulling op de steunmaatregelen van de rijksoverheid met een eigen noodfonds komen. 

"Elke maand dat de contactmaatregelen moeten worden voortgezet, veroorzaakt een productieverlies van 1,6 miljard euro" schrijft het college aan de raad.  Het college kondigt aan dat het een noodfonds van 50 miljoen euro beschikbaar wil gaan stellen uit de reserves. Dat moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd. De gemeente int bovendien geen markt- en staanplaatsgeld van marktkooplui in de maanden april en mei. (ANP)




16.50: Uitgebreide set-up

Sommigen houden het minimalistisch, anderen kiezen voor zo veel mogelijk apparatuur om zich heen. We deden een oproep in onze thuiswerk-enquête om foto's van werkplekken te delen en tot onze vreugde waren velen daartoe bereid. Vandaag delen we deze twee in deze blog en op onze Instagram.


Afbeelding

Afbeelding




15.29: Grootste stijging ziekenhuisopnames in Eindhoven, Den Haag en Rotterdam

De grootste stijging van het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona gebeurt in Eindhoven, Den Haag en Rotterdam, blijkt uit de cijfers die het RIVM vandaag publiceerde. Er zijn volgens het instituut in heel Nederland 13.614 positief geteste personen, 5.159 ziekenhuisopnames en 1.173 sterfgevallen.

Gemeente

Per 100.000 inwoners

Aantal

Verandering t.o.v. dag eerder

Eindhoven

26,4

62

16

s-Gravenhage

17,6

96

15

Rotterdam

20,3

132

12

Gemert-Bakel

182,3

56

8

Nijmegen

44,5

79

7

Cranendonck

165,4

35

7

Uden

173,3

73

6

Overbetuwe

79,3

38

6

Laarbeek

106,5

24

6

Breda*

64

118

5

*Meerdere gemeenten, waaronder Utrecht, Oss en Haarlem, zagen een stijging van vijf ziekenhuisopnames. Bron: RIVM.





Thuiswerken en verbouwingen
In de meest dichtbevolkte wijk van Amsterdam zijn de huizenprijzen de afgelopen jaren de lucht in geschoten. Goed voor de woningverkopers, maar als je in de stad wilt blijven wonen, is verhuizen geen optie. Je gaat immers niet (nog) kleiner wonen en een groter huis is te duur. Kortom, veel mensen blijven zitten waar ze zitten. Intussen grijpt men in de zucht naar meer ruimte alles aan om bij te bouwen, om te bouwen of aan te bouwen. Er zijn dus vaak verbouwingen gaande en die zijn meestal luidruchtig. Normaal gebeurt dat overdag als veel mensen op hun werk zijn. Maar nu werken veel mensen thuis en krijgen kinderen thuisonderwijs.

Als bij de buurman dan ‘even een muurtje wordt doorgebroken’ hoor je dat bij ons zo hard dat je elkaar niet kunt verstaan, laat staan dat je je op een artikel of een rekenopdracht kunt concentreren. Een buurvrouw zei er laatst iets van tegen een bouwvakker: ‘Vind je dat normaal? Zoveel herrie. Mensen werken thuis, mijn dochter moet schoolwerk maken. Kun je daar geen rekening mee houden?’ Hij keek haar met grote ogen aan en zei niets terug. Een herkenbare reactie. Als je uit frustratie eens uitvalt naar deze lawaaipapegaaien reageren ze niet of lachen ze een beetje. Natuurlijk, zij doen ook maar hun werk en in opdracht. De opdrachtgever moet aangesproken worden.

Een verbouwing van een paar weken of een maand vind ik te overzien, maar sommige verbouwingen duren een half jaar of langer of liggen lang stil en gaan dan weer verder. Eén verbouwing duurt al twee jaar! Mijn buurman is een uitzondering. Jarenlang liet hij zijn zoons en hun vrienden tijdens hun studie in het pand wonen. Dat ging prima. Nu is die tijd voorbij en wil hij het pand verbouwen om het te verhuren. Hij kondigde het keurig aan, zou rekening houden met buren. Nu we thuiswerken zou hij met lunchtijd kunnen boren, hadden we voorgesteld. Maar vanochtend om 9.00 uur ging het ineens los. We waren net aan het werk. Aan de telefoon klonk hij bijna moedeloos. Hij kon niet te vroeg beginnen. En nu ook al niet tijdens kantooruren en tijdens de lunch sliep de baby boven. Hij zou maar een uurtje boren. Goed dan, een uurtje bewegen dan maar tijdens het boren. Da’s ook goed voor het kind en de thuiswerker. (Wouter Boonstra)



13.40:
ABP belegt 13 miljoen in ‘corona-obligatie’

Ambtenarenpensioenfonds ABP belegt 13 miljoen euro in een obligatie van de Scandinavische Nordic Investment Bank (NIB), waarvan de opbrengst wordt gebruikt om de coronacrisis te bestrijden. Maatregelen die gefinancierd kunnen worden, zijn bijvoorbeeld een tijdelijke uitbreiding van de gezondheidszorg, overheidssteun aan bedrijven die hun deuren moeten sluiten en financiering van bedrijven in de medische sector. Pensioenuitvoerder APG heeft laten weten 16 miljoen euro belegd te hebben, waarvan zo’n 13 miljoen namens ABP.

‘Beleggingen in (semi-)overheidsobligaties vormen voor pensioenfondsen als ABP de hoeksteen van de beleggingsportefeuille’, schrijft ABP. ‘Ze zorgen voor stabiliteit en spreiding in de portefeuille en zijn goed te verhandelen. Belangrijk is dat voor obligaties met een duurzame of sociale doelstelling dezelfde eisen gelden op het gebied van rendement, risico en kosten als voor alle andere beleggingen.’




13.30:  Oproep Lansingerland: komt niet onnodig naar de gemeentestort

De gemeente Lansingerland roept haar burgers op om niet onnodig naar het afvalbrengstation te komen. Er mogen maar vijf bezoekers tegelijk op het terrein komen, en een eerdere oproep om te wachten met het brengen van grofvuil heeft weinig effect gehad. Volgens de gemeente staat er elke dag een wachtrij van zo’n anderhalf uur voor de ingang. De gemeente vraagt haar burgers om grofvuil tijdelijk in de eigen schuur of op zolder op te slaan.

In heel Nederland worstelen gemeenten met de drukte bij het afvalbrengstation. Waar de stations nog open zijn staan meestal lange files. Omdat iedereen thuis is, wordt de extra vrije tijd aangegrepen om de boel op te ruimen en het afval af te voeren. Veel gemeenten hebben inmiddels besloten om de gemeentestort helemaal te sluiten of alleen op afspraak te werken.



13.00: Onrust over verdwijnen wijkverpleging

Onder mensen die zijn aangewezen op de wijkverpleging is groeiende onrust over het verminderen van de zorg als gevolg van de corona-uitbraak. Organisaties die opkomen voor patiënten, ouderen en mantelzorgers krijgen signalen 'dat er eenzijdig, zonder goed overleg met de cliënt en betrokken mantelzorgers, besloten wordt om zorg te verminderen', schrijven ze ongerust aan de Tweede Kamer.

'Goede communicatie en informatieoverdracht over de benodigde zorg ontbreken', stellen Patiëntenfederatie Nederland, KBO-PCOB, Alzheimer Nederland, Ieder(in) en MantelzorgNL. De organisaties willen dat 'alles op alles' wordt gezet om iedereen zo veel mogelijk zorg te blijven geven. Ze pleiten ervoor om gebruikers van wijkverpleging minimaal één contactmoment per week te laten behouden. (ANP)



12.45: Besturen in tijden van crisis

De Vrije Universiteit biedt in samenwerking met Pakhuis de Zwijger online reflectiesessies onder de noemer ‘Stad in spagaat’. De komende vijf donderdagavonden staat er telkens een thema centraal, waarbij verschillende bestuurders, wetenschappers en professionals met elkaar in gesprek gaan over besturen in tijden van crisis. ‘Maar nadrukkelijk wordt ook aandacht besteed aan de periode na de coronacrisis’, vertelt een van de initiatiefnemers, Joris Rijbroek (VU). ‘We willen met elkaar in gesprek over waar dit toe gaat leiden en hoe we kunnen voorsorteren op de situatie na de crisis.’

Morgen staat het onderwijs centraal: ‘Mag ik weer naar school. Over macht, onmacht én overmacht van onderwijsprofessionals en bestuurders ten tijde van corona.’ De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman is daarbij een van de gespreksdeelnemers. Donderdag 9 april gaat het over dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. 16 april zal waarschijnlijk zorg, mantelzorg en eenzaamheid het thema van de livecast zijn. De livecasts beginnen elke donderdag om 20.30 uur en duren een uur. De serie is één van de initiatieven die de VU ontplooit vanuit het profielthema Governance for Society waarmee de VU bouwt aan een weerbare en veerkrachtige maatschappij.


09.00: Oproep deurwaarders: zoek contact voor oplossing

De Nederlandse gerechtsdeurwaarders verwachten de komende tijd vaker te maken te krijgen met particulieren en ondernemers die door de coronacrisis financiële problemen hebben. Daarom is de beroepsorganisatie KBvG woensdag een STER-campagne begonnen. Daarin wordt opgeroepen snel contact op te nemen als er een deurwaardersbrief is binnengekomen. 'Hoe eerder men belt, des te eerder kunnen we een oplossing bereiken', zegt KBvG-voorzitter Wilbert van de Donk.

De gerechtsdeurwaarders wijzen erop dat door de coronacrisis mkb-ondernemers hun omzet zien wegvallen, zzp’ers geen opdrachten meer krijgen en particulieren zonder werk komen te zitten. Met de campagne ‘bellen is oplossen’ wil de KBvG particulieren en bedrijven stimuleren snel te bellen met de deurwaarder.

'Als gerechtsdeurwaarders komen we in actie wanneer een rekening niet betaald wordt', zegt Van de Donk. 'Dat wil niet zeggen dat we alleen maar komen innen. Door de situatie te bespreken kunnen we helpen het probleem zo snel en zo goed mogelijk op te lossen. Vergeet niet dat hier geen sprake is van onwil, maar van onmacht. Vrijwel niemand heeft deze crisis zien aankomen.' (ANP)



06.00: Psychische klachten verergeren door wegvallen dagbesteding
De coronacrisis verergert de klachten van mensen met psychische problemen. De helft van hen heeft meer dan anders last van angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Een derde weet niet hoe zij de komende periode moet doorkomen. Zij zijn bang dat zij geen zorg of hulp meer krijgen en voelen zich eenzamer. Dit blijkt uit een enquête van MIND, de koepel van cliënten- en familieorganisaties in de geestelijke gezondheidszorg, meldt de Volkskrant. De doelgroep lijdt onder het stoppen van de dagbesteding en de versoberde zorg vanwege de coronamaatregelen.
 

Lees hier het korte coronanieuws van de voorgaande dag.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie