Overslaan en naar de inhoud gaan

Studie naar verdeling restzetels

De minister was eind vorig jaar door de Tweede Kamer gevraagd de mogelijkheid tot het aangaan van lijstverbindingen bij verkiezingen af te…

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken verzoekt de Kiesraad onderzoek te doen naar een mogelijke aanpassing van het systeem van restzetelverdeling.

De minister was eind vorig jaar door de Tweede Kamer gevraagd de mogelijkheid tot het aangaan van lijstverbindingen bij verkiezingen af te schaffen. VVD-Tweede Kamerlid Joost Taverne had daartoe eenmotie ingediend. Plasterk wil ter voorbereiding op een wetsvoorstel in die richting eerst een advies hoe wenselijk dat is. Het aangaan van lijstencombinaties kan immers niet los worden gezien van het (huidige) stelsel van restzetelverdeling.

Voordeel grote partijen
De Raad van State wees er al eerder op dat bij de meeste verkiezingen voor de restzetelverdeling het stelsel van grootste gemiddelden geldt. Dat stelsel pakt gunstiger uit voor grote dan voor kleine partijen, onder meer omdat met het huidige stelsel een partij meer dan één restzetel kan krijgen, anders dan bij toepassing van het stelsel van grootste overschotten.

Het aangaan van lijstencombinaties kan voor kleinere partijen een manier zijn om hiervoor te compenseren. Met het oog daarop wil de PvdA-bewindsman weten of het wenselijk is om ook het systeem van restzetelverdeling aan te passen, welke andere varianten er zijn, inclusief de mogelijke effecten van elk van die varianten voor grote en kleine partijen. Plasterk wil het advies van de Kiesraad direct na de zomer ontvangen, liefst uiterlijk 1 september 2015.

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans wieser

Het systeem van de grootste gemiddelden was altijd al een oneerlijk gedrocht waarmee de grote partijen worden bevoordeeld. Doet op geen enkele wijze recht aan het systeem van meeste stemmen geldig. Daarom gewoon bij alle verkiezingen de restzetels verdelen op basis van het grootste overschot van stemmen!!

Op 22 april 2015, 08:49
Reinier den uijl

Er zou een totaal ander kiesstelsel moeten komen. Het duitse model, waarbij de verkiezing van uiteindelijke volksvertegenwoordigers in twee stappen plaats vindt. Ook zou het aantal zetels wat beschikbaar is voor herverkiezing van te voren bepaald kunnen worden. Nooit meer een heel parlement herverkiezen, maar bijvoorbeeld 60 procent. Dan blijft er kennis en kunde gewaarborgd. Ander voorstel is om het aantal terug te brengen tot het percentage van opkomst. 150 x 70 procent opkomst worden 105 zetels.
Dan moet de politiek zijn draagvlak bewijzen.
Wat anders is cdat mijn voorkeur uitgaat naar verkiezing met mandaat. Dus alleen dan ben je gekozen. Hoeven restzetels niet meet verdeeld te worden. En anders is het een optie om bij loting de restzetels aan de kleinste partijen te verdelen. Dan krijgt de minderheid ook een stem

Op 24 april 2015, 21:19

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in