Overslaan en naar de inhoud gaan

Ommeland hecht meer aan tradities

Wat opvalt is dat opleidings- en leeftijdsverschillen geregeld groter zijn dan stad-ommeland verschillen. Die bieden volgens Peter Kanne…

Onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur laat enkele duidelijke verschillen zien tussen stedelijk en landelijk gebied op de thema’s culturele identiteit, duurzaamheid en sociale onderwerpen.

In een vierdelige serie werken we de komende weken de uitkomsten van het onderzoek uit dat werd gedaan in zes regio’s: Zuid-Holland-zuid, Gelderland-zuid, Twente, zuidoost-Brabant en Noord-Holland-zuid en Groningen. In totaal deden 4.615 inwoners eraan mee. Centrale vraag was of er binnen de regio’s verschillen te zien zijn tussen stedelijke en landelijke gebieden (ommeland).

Europese Unie
Wat opvalt is dat opleidings- en leeftijdsverschillen geregeld groter zijn dan stad-ommeland verschillen. Die bieden volgens Peter Kanne van I&O Research een betere verklaring voor verschillen in opvattingen. Dat is onder meer het geval in houding en opvattingen ten aanzien van de Europese Unie. Gemiddeld een derde van de inwoners uit stedelijke gebieden is het ermee eens dat de EU meer bevoegdheden zou moeten krijgen om grote maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. In landelijk gebied ligt dat 8 procent lager. Dat is volgens de onderzoekers illustratief: 23 procent van de lager opgeleiden uit de zes regio’s is het ermee eens dat de EU meer bevoegdheden zou moeten krijgen tegenover 41 procent van de hoger opgeleiden – een verschil van 18 procent.

Zwarte Piet
Bijna de helft van de Nederlanders uit de zes regio’s vindt dat Zwarte Piet een traditie is waar men niet aan moet komen. Dat percentage ligt aanzienlijk hoger onder inwoners van landelijke gebieden dan onder inwoners uit de stedelijke gebieden (58 versus 41 procent). De verschillen zijn evenwel nog groter tussen opleidingsniveaus. Zo wil 63 procent van de lager opgeleiden niet tornen aan de traditie tegenover 30 procent van hoger opgeleiden dat het daarmee eens is: een verschil van 33 procent.

Lees meer over het onderzoek in dit achtergrondartikel

Lees hier meer over het onderzoek door I&O Research


Afbeelding
 

Het belangrijkste overheidsnieuws van de dag

Schrijf je in voor de Binnenlands Bestuur nieuwsbrief

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Terlouw

Wat deze verschillen beteken voor het samenwerken in metropoolregio's heb ik in een recent artikel van mij besproken Legitimising identity discourses and metropolitan networks: urban competitiveness versus territorial protection
https://link.springer.com/article/10.1007/s10708 …

Op 28 januari 2021, 07:37

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heeft u al een account? Log in