De wachtgeldregeling voor burgemeesters en wethouders wordt soberder. Het kabinet vindt het gerechtvaardigd dat ook huidige landelijke en lokale politici bijdragen aan bezuinigingen op de overheid zoals VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie die hebben afgesproken.
Korter wachtgeld voor bestuurders
Niet meer vier jaar lang wachtgeld krijgen, maar 3 jaar en 2 maanden. Net zolang als de WW.
Gelijk met WW
Landelijke politici maar ook commissarissen van de Koningin, gedeputeerden, burgemeesters en wethouders krijgen daarom te maken met een kortere periode dat ze wachtgeld krijgen. Het kabinet besloot daarom de wachtgeldregeling voor politici en bestuurders met 10 maanden in te korten. De huidige maximumduur van 4 jaar van het wachtgeld wordt ingekort tot 3 jaar en 2 maanden, zoals die ook bij de WW geldt.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik snap echt niet waarom een ambtenaar of bestuurder als hij wordt ontslagen o.i.d. op wacht geld moeten worden gezet!
Vooral bestuurders in het hoog kader die vaak al tonnen verdienen beloont moeten worden indien zij worden ontslagen of ontheven uit hun functie..
Het zelfde geldt voor de extravagante bonussen die deze hoge bestuurders vaak krijgen boven op hun jaar salaris.
Waarom moet een c.e.o. of het management een vette bonus ontvangen voor het werk waar ze al tot op het belachelijke af voor betaald worden.
Of een vertrek bonus...
Dat terwijl een gros van de Nederlandse bevolking ieder duppie 5 x moeten omdraaien alvorens het te kunnen uitgeven, Nederland in een enorme financiele crisis verkeerd, om maar te zwijgen over de euro crisis waar we in Europa mee te kampen hebben...
Wij de burgers hebben de ING en d ABN AMRO uit de stront moeten trekken en nog geen jaar later gaat de topman van de ING er met een bonus vandoor van 1.2 miljoen...
Zou wel eens antwoord willen krijgen op de vraag!
Zouden die bestuurders echt weten wat voor armoede er in Nederland heerst?
en hoe het gros van de bevolking nog net niet crepeert?
Ambtenaren moeten beschermd worden tegen de grillen van de politiek, dus een aanvulling op de WW in de vorm van een (echt niet zo riante) wachtgeldregeling is niet verkeerd. Maar met politici ligt dit anders. Die hebben zelf gekozen voor die functie en stappen vaak zelf op. Wie zelf opstapt, moet net als een ander geen werkloosheidsuitkering krijgen , maar bijstand. En nog wat anders: alleen politici kunnen tot aan hun 65e (straks ongetwijfeld tot aan hun 67e) wachtgeld krijgen mits ze maar 55 plusser zijn en minimaal 10 jaar in de politiek hebben gezeten (met zogenaamd een sollicitatieverplichting die echter niemand hoeft na te leven). Ook afschaffen die regeling!
Hallo @Gaya, de mensen waar jij op doelt zijn geen ambtenaren maar bestuurders. Al dan niet via het bestuursrecht (wethouders, burgemeesters) of via het privaatrecht (directeuren en leden van de raden van commissarisen, toezicht etc. ). Het grote graaien is begonnen toen allerlei goedlopende en winstgevende overheidsbedrijven naar de markt werden overgeheveld. In plaats van dat die bedrijven werden geleid door ambtenaren met een maximaal jaarsalaris van 80.000 euro is dat plotseling 5 maal zo hoog geworden en dan tel ik de bonussen, kostenvergoedingsregelingen, auto van de zaak en de riante pensioen en afkoopregelingen er nog niet bij.
Wat bleef bij de overheid, dingen die geld kosten of onoplosbaar zijn.
Pro Rail komt nu misschien weer terug bij de overheid. Dat werd tijd. Nu ook nog de woningbouwcorporaties, de energiebedrijven, kabelfirma's, openbaar vervoer, lucht en zeehavens en de postbezorging. Zullen we de zorg er ook bij doen?
Er zijn ook bestuurders die afzien van wachtgeld. Dat zijn de echte. De rest zijn prutsers.
Gaat de duur straks ook naar één jaar als het beleidsvoornemen van GrijsRechts en d'66 werkelijkheid wordt? En is er een maximale dagloon vastgestekd zoals dat ook geldt voor de normale ww...